Venlo

 
 
 
 

Over Venlo

De logistieke hotspot van Nederland

Mei 2015 – Venlo is al jarenlang samen met Venray de logistieke hotspot van Nederland, volgens een poll van het vakblad Logistiek. Ook is hier het op een na grootste tuinbouwgebied te vinden, na het Westland. Een belangrijke impuls voor de gemeente en de glastuinbouwindustrie was de Floriade, die in 2012 werd georganiseerd.

Maar ook de industriële bedrijvigheid is een niet onbelangrijke factor voor Venlo. Een van de belangrijkste bedrijven in Venlo is printerfabrikant Océ, die een nieuw hoofdkantoor laat bouwen. Venlo huisvest in totaal zo’n 400 industriële bedrijven binnen haar grenzen. Hiermee is deze sector goed voor 13.000 arbeidsplaatsen. De onderwijsinfrastructuur met technisch onderwijs tot en met hbo-niveau voorziet in de behoefte aan gekwalificeerd technisch personeel voor deze bedrijven.

Een evenwichtig woon–werkklimaat moet de bevolkingskrimp, die volgens het CBS in delen van Limburg op de loer ligt, tegengaan. In Venlo is daarvan vooralsnog geen sprake. Qua inwonersaantal (ruim 100.000) is Venlo na Maastricht de grootste gemeente van Limburg en gemeten naar grondoppervlakte staat Venlo op plek vijf in Nederland.

 

Asian Full Service Center moet Aziaten interesseren voor Venlo

Mei 2014 – Met het Asian Full Service Center (AFSC) in Venlo wil de gemeente meer Aziatische bedrijven interesseren voor vestiging in de logistieke hotspot Venlo. Het AFSC is een initiatief van het LIOF en Greenport Venlo (voorheen NV Regio Venlo), dat moet leiden tot een toename van de lokale werkgelegenheid. Greenport Venlo is een van de zes greenports en het tweede tuinbouwgebied van Nederland.

Dankzij vestiging van verschillende bedrijven in Venlo is het aantal banen in 2010 met ruim 5,5% toegenomen. Uit recente opnamecijfers blijkt dat de bedrijvigheid in Venlo nog steeds groeit. Na een lichte dip in 2011 ligt de opname van bedrijfsruimte >500 m² in het eerste halfjaar van 2012 al op 73.000 m². In heel 2010 was dit nog 71.000 m². De opname die over de eerste helft van 2012 is gerealiseerd betreft drie logistieke transacties, waarvan die van Brand Loyalty de grootste is (40.000 m²).

Venlo staat bekend als logistiek knooppunt, maar ook de industriële bedrijvigheid is een niet onbelangrijke factor voor de gemeente. In deze sector vervult Océ weliswaar een belangrijke rol, maar niet onvermeld mag blijven dat Venlo 400 industriële bedrijven binnen haar grenzen huisvest. Hiermee is deze sector goed voor 13.000 arbeidsplaatsen. De onderwijsinfrastructuur met technisch onderwijs tot en met hbo-niveau voorziet in de behoefte aan gekwalificeerd technisch personeel voor deze bedrijven. Een evenwichtig woon–werkklimaat moet de bevolkingskrimp, die volgens het CBS op de loer ligt, tegengaan. Een belangrijke impuls voor de gemeente en de glastuinbouwindustrie was de Floriade. Ruim 2 mln bezoekers kwamen naar Venlo om de tuinbouwexpositie te bekijken.

+ Lees de volledige tekst

Nieuws