Gouda

 
 
 
 

Over Gouda

Opening GoStores stimulans Goudse Poort

Het bedrijventerrein Goudse Poort is het grootste bedrijventerrein van Gouda. Het is echter flink verouderd en kampt met leegstand. Een groot deel van het kantooraanbod (65.000 m²) in Gouda is dan ook in dit gebied gelegen. Dit terwijl de opname van kantoorruimte in het eerste halfjaar beperkt bleef tot 6500 m². Reden genoeg dus voor de gemeente om in actie te komen. Voor de leegstand op het bedrijventerrein wordt met eigenaren gekeken naar andere functies; hiervoor is tevens het bestemmingsplan gewijzigd. Daarnaast verbetert de gemeente de openbare ruimte en de bereikbaarheid. Een eerste positieve ontwikkeling is het project GoStores, dat eind 2012 geopend werd. Op Goudse Poort is 30.000 m² grootschalige retail gerealiseerd door Green Real Estate met onder andere een Gamma en een Vrijbuiter.

Een ander belangrijk werkgebied in Gouda is de Spoorzone. Hier komen kantoren en een hotel. Medio 2012 werd hier het Huis van de Stad, het nieuwe gemeentehuis, opgeleverd. Daarnaast wordt het station vernieuwd en komt er een bioscoop.
Op woongebied wil de gemeente uitbreiden met 3800 woningen in het gebied Westergouwe en maakt de stad de sprong over de Gouwe. Vanaf 2016 moeten hier de eerste woningen opgeleverd worden door Heijmans en Volker Wessels.

De gemeente Gouda heeft verder duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo wordt de eigen huisvesting verduurzaamd door actief energiebeheer en ingrijpen bij nieuwbouw. Ook heeft Gouda voor Goudse Poort een warmte–koudeopslag (WKO) plan gemaakt, waarbij bedrijven gefaciliteerd worden wanneer zij met WKO aan de slag willen gaan.

+ Lees de volledige tekst

Nieuws