Sittard-Geleen

 
 
 
 

Over Sittard-Geleen

Chemie, voetbal en auto-industrie blijven overeind

De overname van Nedcar door VDL betekent een flinke opsteker voor de regio, want autofabriek Nedcar is altijd een belangrijke werkgever geweest. Ook DSM en Sabic zijn grote spelers. De chemiereus DSM ontwikkelt samen met de provincie Limburg en Maastricht University (elk een derde) een Research & Businesscampus op bedrijventerrein Chemolot, na het Botlekgebied de grootste chemielocatie van Nederland. De plannen van de Chemelot Campus voorzien in een groei van de huidige 1000 kenniswerkers naar 2000 kenniswerkers in 2018. De komende tien jaar wordt hier voor € 72,5 mln geïnvesteerd. Het Chemelot Campus Consortium (CCC) is per 1 januari 2012 eigenaar en exploitant van de gebouwen die door voormalig eigenaar DSM verhuurd zijn aan derden. Daarnaast exploiteert het consortium de overige gebouwen, die wel eigendom blijven van DSM.

Rondom het voetbalstadion van Fortuna Sittard en op landgoed De Hamen in Beek wordt Sportzone Limburg gerealiseerd. Fitland is een topsporthal met andere voorzieningen, in totaal 23.160 m² bvo. Ook is er ruimte voor een hotel van 90 kamers. Het bestaande stadion wordt vernieuwd en uitgebreid met maximaal 9000 m² kantoor, 11.000 m² retail (waaronder een supermarkt van 5000 m²) en 8000 m² horeca. Het afhaken van AH-XL in 2011 betekende een tegenvaller voor het plan. Bouwontwikkeling Jongen, een VolkerWessels onderneming, en Meulen Bouw doen de verbouwing van het stadion, dat sinds 2006 eigendom is van Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van Dik Wessels.

Zitterd Revisited behelst de vernieuwing van het centrum van Sittard. Het in mei 2012 opgeleverde appartementencomplex De Dominicaan door 3W (belegger Vesteda) met 54 appartementen is het eerste nieuwbouwproject in deze gebiedsontwikkeling. Woon- en tuinboulevard Gardenz in Geleen (30.000 m²) is een ander omvangrijk project van 3W dat in aanbouw is.

+ Lees de volledige tekst