Harderwijk

 
 
 
 

Over Harderwijk

Herinrichting kustgebied moet groei bevorderen

De meeste werkgelegenheid in Harderwijk is te vinden in de zorgsector. Op de bedrijventerreinen zijn bedrijven te vinden in de branches handel, industrie, transport en bouwnijverheid. De gemeente profileert zich als regionaal centrum en heeft verschillende plannen om de economie verder te stimuleren. Het grootste daarvan is het plan Waterfront, waardoor de kustlijn van Harderwijk ingrijpend zal worden veranderd. Dit moet de stad zowel op toeristisch als economisch gebied een impuls geven, onder andere doordat verkeersproblemen worden opgelost. Ook zal de uitstraling van het gebied verbeteren door verplaatsing van het verouderde industrieterrein. Watergebonden bedrijven kunnen zich vestigen op het nieuwe terrein Lorentzhaven. Het plan voorziet daarnaast vanaf 2017 in de uitbreiding van het winkelareaal met 20.000 m² commerciële ruimten. Waterfront is in 2012 officieel van start gegaan met de aanleg van het Strandeiland. Andere ontwikkelingen waar Harderwijk van hoopt te profiteren zijn het doortrekken van de Randstadrail en de ontwikkeling van Lelystad Airport.

Harderwijk beschikt met bedrijventerrein Lorentz over een van de grootste aaneengesloten bedrijventerreinen van Gelderland. Sinds enige tijd is dit uitgebreid met bedrijventerrein Lorentz III, waar in totaal 45 ha beschikbaar komt. Hiermee moet tot 2020 kunnen worden voorzien in de behoefte aan bedrijventerrein. De opname van kantoorruimte in Harderwijk heeft niet merkbaar te lijden onder de economische situatie. In 2012 werden een paar grotere transacties afgesloten. Concepts & Companies huurde een kantoor van 1200 m² aan het Oosteinde.

De bevolking van Harderwijk groeit. Er staan verschillende woningprojecten op stapel, waarvan Drielanden de grootste is.

+ Lees de volledige tekst

Nieuws