Haarlem

 
 
SADC Polanenpark Michelle Eveleens Postbus 75700 1118 ZT Schiphol T: 06 – 51 37 15 13 M: m.eveleens@sadc.nl www.polanenpark.nl Twitter: @PolanenPark LinkedIn: SADC

Over Haarlem

Regionaal centrum zoekt bedrijven

Mei 2015 – Haarlem is vooral een woon- en winkelgemeente, maar speelt ook een rol als overloopgebied voor bedrijven uit de regio Schiphol–Amsterdam. De opnameniveaus lagen tot circa 2013 op een bescheiden 10.000 m² per jaar. De gemeente moest dus op zoek naar nieuwe bedrijvigheid. Naast de overheid, die met de provincie Noord-Holland een van de grote werkgevers is, zijn er vooral bedrijven te vinden in de Waarderpolder. Op dit bedrijventerrein van 155 ha zijn onder meer farmaciebedrijf Merck & Co en Schneider Electric gevestigd. Een oppervlakte van 35 ha van het bedrijventerrein wordt geherstructureerd, waarna er ruimte ontstaat voor nieuwe bedrijvigheid. Op de kantorenmarkt werkt Haarlem samen in het platform Plabeka voor de regio Amsterdam, waarin de kantorenplannen van gemeentes regionaal afgestemd worden. Eventuele nieuwe kantoren in Haarlem moeten vooral komen naast station Haarlem-Spaarnwoude.

Tot opluchting van de gemeente is er afgelopen maart een nieuwe eigenaar aangetreden voor de Brinkmann Passage. Exploitatiemaatschappij Gemeenschappelijk Eigendom ‘EGE XXXII’ is voor € 28,5 mln de nieuwe eigenaar geworden. De Brinkmann Passage omvat 10.312 m² winkelruimte en overige ruimten. Circa 5800 m² van het complex staat momenteel nog leeg en verkeert in de ruwbouwfase. De kantoorruimte boven de winkels is eigendom van de gemeente en maakte geen deel uit van de verkoop, maar de gemeente heeft ook dit eigendom in de etalage gezet.

De Brinkmann Passage was eigendom van Lips Capital Group. Die had al een deel van het winkelcentrum herontwikkeld en nieuwe huurders aangetrokken, onder meer Douglas, Massimo Dutti en Sissy Boy. Eigenaar Roger Lips werd vorig jaar persoonlijk failliet verklaard.

Een belangrijke ontwikkeling is de start in 2014 van de eerste fase van de uitbreiding van Schalkstad. In de eerste fase gaat het om drie bouwlocaties, namelijk het Floridaplein, de Nicepassage en het noordelijk deel van Andalusië. Op het Floridaplein komen 100 nieuwbouwwoningen (waarvan 45 zorgeenheden), een parkeergarage met 600 plaatsen, twee supermarkten, horeca en winkels.

Daartegenover ligt de Nicepassage, de huidige ingang van het winkelcentrum. Hier wordt gewerkt aan de komst van een bioscoop, horeca, winkels en mogelijk ook ruimte voor maatschappelijke doeleinden. Naast de noordelijke ingang aan de Europaweg, genaamd Andalusië, wordt gewerkt aan de komst van winkels die als grote trekker deze kant van het winkelcentrum aantrekkelijker zullen maken.

Voorjaar 2015 heeft het college van B&W ingestemd met het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) ‘De Remise 1e partiële herziening’. Dit is een belangrijke stap in de transformatie van het voormalige bedrijventerrein aan de Leidsevaart van Connexxion. Hoorne en Pre Wonen realiseren hier straks 150 eengezinswoningen en 58 appartementen, met een autoparkeerdek boven de Vomar. Op het terrein wordt 30% sociale woningbouw gerealiseerd.

De deal met D-winkels laat zien dat ook woningbeleggers Haarlem weten te vinden. D-Winkels heeft het appartementencomplex De Poortwachter in Haarlem gekocht van de Ontwikkelingscombinatie 023. Eind 2014 hebben de partijen de verkoop afgerond. Het complex maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling De Entree van Haarlem. De Poortwachter bestaat uit 40 appartementen met een oppervlak van 88–129 m². Na oplevering zullen ze door D-winkels worden verhuurd in de vrije sector.

De grootste gebruikerstransactie betrof de huurverlenging met Sligro van de 13.161 m² tellende Sligro Zelfbedieningsgroothandel aan de Jan van Krimpenweg 1. Er is een overeenkomst gesloten voor 15 jaar. Intos Interior and Solutions heeft in februari 2015 het bedrijfsgebouw aan de Waarderweg 42 in Haarlem gekocht. Het gebouw is ruim 4000 m² groot en dient als uitbreiding op haar huidige pand aan de Waarderweg 44.

Belegger en ontwikkelaar Pinnacle heeft het Beresteyn-complex voor het Haarlemse station gekocht van het CBRE Dutch Office Fund (DOF). De koopsom is volgens het Kadaster € 13,5 mln. Het complex uit 1975 bestaat uit 14.537 m² kantoor- en archiefruimte, 1707 m² retail, 22 appartementen, een sporthal en een parkeergarage (446 parkeerplaatsen).

Pinnacle wil de zuidelijke pleinwand opknappen en een heel ander aanzien geven. De Beijneshal en parkeergarage worden hierbij mogelijk gesloopt.

 

Regionaal centrum zoekt bedrijven

Mei 2014 – Haarlem is vooral een woon- en winkelgemeente, maar speelt ook een rol als overloopgebied voor bedrijven uit de regio Schiphol–Amsterdam. De opnameniveaus liggen dan ook in de afgelopen jaren zo rond de 10.000 m² per jaar. Het eerste deel van 2012 is echter slecht gestart, met alleen een enkele transactie op de kantoormarkt en bedrijfsruimtemarkt. De gemeente moet dus op zoek naar nieuwe bedrijvigheid. Naast de overheid, die met de provincie Noord-Holland een van de grote werkgevers is, zijn er vooral bedrijven te vinden in de Waarderpolder. Op dit bedrijventerrein van 155 ha zijn onder meer farmaciebedrijf Merck & Co en Schneider Electric gevestigd. Een oppervlakte van 35 ha van het bedrijventerrein wordt geherstructureerd, waarna er ruimte ontstaat voor nieuwe bedrijvigheid. Op de kantorenmarkt werkt Haarlem samen in het platform Plabeka in de regio Amsterdam, waarin de kantorenplannen van gemeentes regionaal afgestemd worden. Eventuele nieuwe kantoren in Haarlem moeten vooral komen naast station Haarlem-Spaarnwoude.

Als woonstad heeft Haarlem een prettig klimaat. De nabijheid van werk op Schiphol en in Amsterdam en de ligging bij veel natuur zorgen ervoor dat er veel interesse is om in de stad te wonen. Daarnaast won Haarlem meerdere malen de prijs voor beste winkelstad van Nederland. Om nieuwe inwoners te faciliteren werkt de gemeente Haarlem aan nieuwe woningen. Zo wordt er in het project Schalkstad een nieuw centrum voor de achterstandswijk Schalkwijk gecreëerd en moeten er daarnaast 800 nieuwe woningen komen. In heel Haarlem kwamen er in 2011 ruim 700 nieuwe woningen bij.

+ Lees de volledige tekst

Locaties

Wie is wie?

Michelle Eveleens

 

Postbus 75700

1118 ZT Schiphol

T: 06 – 51 37 15 13

E: m.eveleens@sadc.nl

Aad Lafeber

Postbus 75700

1118 ZT Schiphol

M: 06 53 62 75 87

E: a.lafeber@sadc.nl

Twitter: @SADC_NL

LinkedIn SADC

www.sadc.nl

 

 

Nieuws