Eindhoven

 
 
 
 

Over Eindhoven

Krachtig high-tech kennisnetwerk maakt Eindhoven internationaal sterk

Mei 2015 – De regio Eindhoven dankt haar innovatieve imago aan de aanwezigheid van een krachtig high-tech kennisnetwerk met bedrijven als Philips, ASML, NXP en DAF en kennisinstellingen als TU/e, Design Academy, Fontys Hogescholen en diverse overheidsinstellingen. De naam Brainport is dus niet zomaar een citymarketing-stempel. Deze kennisintensieve bedrijven hebben minder last gehad van de economische crisis en dragen sterk bij aan het BNP. De potentie die uitgaat van een gebied als de High Tech Campus, de vroegere onderzoekscampus van Philips, deed Marcel Boekhoorn en andere investeerders in 2012 besluiten dit gebied te kopen. Ze kregen daarmee 246.000 m² vastgoed en een ontwikkelingspotentie van 130.000 m² in handen.

 

Brainport toont zich weerbaar tijdens recessie

Mei 2014 – Eindhoven en de regio danken hun innovatieve imago aan de aanwezigheid van een krachtig high-tech kennisnetwerk met bedrijven als Philips, ASML, NXP en DAF en kennisinstellingen als TU/e, Design Academy, Fontys Hogescholen en diverse overheidsinstellingen. De naam Brainport is dus niet zo maar een citymarketing-stempel. Deze kennisintensieve bedrijven hebben minder last van de economische crisis en dragen sterk bij aan het BNP. De potentie die uitgaat van een gebied als High Tech Campus, de vroegere onderzoekscampus van Philips, deed Marcel Boekhoorn en andere investeerders besluiten dit gebied te kopen. Ze kregen daarmee 246.000 m² vastgoed en een ontwikkelingspotentie van 130.000 m² in handen.

Een andere opvallende transactie het afgelopen jaar was de aankoop van een 7350 m² groot pand tegenover het station door de Engelse modeketen Primark. Kroonenberg was de verkoper. Primark gaat hier een volgende winkel openen. De Holiday Inn aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan kwam in handen van Invesco voor € 22,5 mln. Hotelexploitant Hampshire sloot een sale-and-lease-back overeenkomst voor 25 jaar.
Verder bleef het relatief rustig, zeker op de kantorenmarkt. Door de grote onzekerheid zijn ook de verwachtingen voor 2013 matig. De gemeente anticipeert hierop en geeft prioriteit aan nieuwbouw in het centrumgebied, op Flight Forum en Strijp S. Projecten als Land Forum en Park Forum Oost zijn voor lange tijd uitgesteld.
Uit het nieuwe kantorenbeleid blijkt dat de gemeente niet langer de kantorenmarkt alleen maar wil sturen door regulering van het nieuwbouwprogramma. Ze wil ook de bestaande kantorenmarkt in goede banen leiden, onder meer door mee te werken aan marktinitiatieven ter vermindering van de leegstand.
Ondermeer door de uitbreiding van Eindhoven Airport en de opwaardering van het snelwegennet is de bereikbaarheid sterk verbeterd.

+ Lees de volledige tekst

Nieuws