Ede

111.580 inwoners3 locaties
 
Gemeente Ede Bergstraat 4
Postbus 9022
6710 HK EDE
info@ede.nl www.Ede.nl

Logo EdeMeer dan aantrekkelijke vestigingslocatie

Bereikbaarheid, ruimte, kennis en een uitstekend functionerende arbeidsmarkt maken Ede een meer dan aantrekkelijke vestigingslocatie. Vanuit Ede zijn Schiphol, de Rotterdamse haven en het Ruhrgebied binnen 1 uur bereikbaar. Bedrijfsvestiging is mogelijk aan (inter)nationale hoofdroutes.

De nabijheid van de Wageningse Universiteit heeft geleid tot de komst van kennisintensieve agro-food bedrijven. Maar ook bedrijven  op het gebied van productie,  logistiek en procesmatige en creatieve bedrijvigheid weten Ede te vinden. Daarnaast is een actieve brede dienstverlenende sector voor handen, met bijvoorbeeld ICT, accountancy,  en dienstverlening. Ede ligt in het hart van West-Europa ideaal binnen de Benelux en met uitstekende uitvalswegen richting het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Bovendien heeft Ede volop ruimte om te ondernemen.

Kennis.

KennisAs Ede-Wageningen, die de campus van de Wageningse universiteit en het toekomstige World Food Center in Ede verbindt, is een unieke vestigingslocatie voor kennisintensieve bedrijven. Kennisdeling is een groeiende trend onder ondernemers. Samenwerking, clustervorming en verbinden, het kan en het gebeurt op de KennisAs.

Arbeidsmarkt

De regio Food Valley, waarvan Ede het hart is, kent een goed functionerende arbeidsmarkt met een breed arbeidspotentieel, van hoogopgeleiden tot specialistisch technisch personeel, van productiemedewerkers tot kenniswerkers, allen met een uitstekend arbeidsethos. Bovendien zijn in deze regio veel ZZP’ers actief die een flexibele arbeidsinzet mogelijk maken. Steeds meer bedrijven ontdekken deze voordelen.

+ Lees de volledige tekst

Locaties

Marktontwikkeling

Ede biedt ruim 6000 arbeidsplaatsen in alle bedrijfstakken. Ede is een essentieel onderdeel van de Regio FoodValley, de internationale topregio voor kennis en innovaties op gebied van gezonde en duurzame voeding.

Dankzij de lange geschiedenis van innovatieve landbouw, de goede kwaliteit van het grondwater en de nabijheid van de Wageningen UR zijn in Ede veel bedrijven gevestigd die werken met Food en verdienen aan Food. DeliXL, Mérieux, NIZO, FSIN, Essensor en Delinuts zijn slechts enkele voorbeelden van gevestigde Foodbedrijven. Onze bedrijven ontwikkelen en produceren niet alleen Food, ze verzorgen ook de marketing, verkoop, verpakking en transport van Food. De hele Edese economie profiteert van een sterke Foodsector.

KennisAs

Het gebied KennisAs, gelegen in de Regio FoodValley, vormt de verbinding tussen Wageningen UR met het Business- en Sciencepark Wageningen, de Kenniscampus Ede en het toekomstige World Food Center in Ede. Dit gespecialiseerde economische cluster van bedrijven en kennisinstellingen werkt als een magneet voor bedrijvigheid. Het gebied verbindt mensen; het is een plek voor ontmoetingen, dialoog, kruisbestuiving en samenwerking. Het kennishart van de FoodValley legt connecties tussen bedrijven onderling, tussen bedrijven en consumenten, tussen kennisontwikkeling en bedrijven en tussen wetenschap en samenleving.

De aanwezigheid van gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de WUR, CHE en het Groenhorst College met in totaal 12.000 studenten op MBO, HBO en universitair niveau en een grote diversiteit aan foodbedrijven met een internationale uitstraling, maakt de KennisAs tot een aantrekkelijk vestigingsgebied voor (inter)nationale bedrijven. Het Expat Center FoodValley vergroot de gastvrijheid en toegankelijkheid van de KennisAs voor internationale medewerkers die zich hier (tijdelijk) vestigen.

World Food Center

De gemeente Ede werkt samen met WFC Development en verschillende toonaangevende foodbedrijven aan dé internationale etalage van de Nederlandse agro- food- en tuinbouwsector: het World Food Center (WFC). Een uitnodigende locatie waar alles over food samen komt. Een WFC Experience Center voor verschillende bezoekersgroepen en een WFC Campus voor de vestiging van bedrijven.

Het WFC beoogt aanzienlijke economische effecten, die de nationale (topsectoren), regionale (FoodValley) en Edese (Food) ambities ondersteunen. Dit biedt kansen voor groei van de werkgelegenheid. De Campus biedt volop vestigingsmogelijkheden voor food gelieerde bedrijven  in een inspirerende omgeving. Daarnaast draagt het WFC bij aan het vergroten van de concurrentiekracht van de Nederlandse agro- food- en tuinbouwsector. De verwachting is dat  het WFC jaarlijks minimaal 330.000 bezoekers naar Ede trekt.

Nieuw station

Eind 2018/ begin 2019 beginnen de bouwwerkzaamheden voor een nieuw intercitystation Ede-Wageningen. Reizigers die met de fiets, de bus of de auto naar het station komen gaan er flink op vooruit door duidelijke routing en ruime, nabij de entree gelegen, parkeerplaatsen. De nieuwe P+R garage krijgt ruim 500 parkeerplaatsen. De bewaakte fietsenstalling heeft straks plaats voor  zo’n 6.000 fietsen (eerste 24 uur gratis stalling). Aan de noordzijde, met directe toegang naar perron 1 (Valleilijn/Sprinter naar Arnhem), komt ook een fietsenstalling. Deze biedt plaats aan ongeveer 1.800 fietsen. Het nieuwe station Ede-Wageningen is eind 2021 klaar.

Bedrijventerreinen

Ede heeft een nieuw bedrijventerrein in ontwikkeling: het Food & Business Park. Dit terrein van 22 ha komt op de grens van Veenendaal, bij De Klomp. Het terrein biedt ruimte voor Food- en Feedbedrijven met een hogere milieucategorie (maximaal categorie  4.1. en 4.2). Het terrein is beschikbaar vanaf het tweede kwartaal van 2017.

 

+ Lees de volledige tekst

Wie is wie?

Nieuws