Amersfoort

155.226 inwoners11 locaties
 
Stadhuisplein 1
Postbus 4000
3800 EA  Amersfoort
T: 14 – 033
Twitter: @Gem_Amersfoort Facebook: Amersfoort LinkedIn: Amersfoort Business www.amersfoort.nl

Amersfoort-Koppelpoort-foto Saskia Berdenis van Berlekom



Centraal in het land en op een knooppunt van snelwegen en openbaar vervoer is Amersfoort een aantrekkelijke ontmoetings- en vestigingsplaats. Ook de jonge, hoogopgeleide bevolking, het uitstekende woon- en werkklimaat en de goed betaalbare kantoor- en bedrijfsruimtes maken Amersfoort geliefd bij ondernemers.

Wie van geschiedenis houdt, voelt zich in Amersfoort als een vis in het water. De stad kreeg in het jaar 1259 stadsrechten en heeft een prachtig bewaard historisch centrum met meer dan 650 monumenten. De middeleeuwse straten, grachten, bruggen en stadspoorten zijn opmerkelijk goed geconserveerd en geven de stad een uitzonderlijke sfeer; alsof de tijd heeft stilgestaan. Ook natuurliefhebbers komen in Amersfoort aan hun trekken. De stad grenst aan drie unieke Nederlandse landschapsgebieden: de Utrechtse Heuvelrug, het polderlandschap Arkemheen-Eemland en de Veluwe.

Goed bereikbaar
Vandaag de dag telt Amersfoort meer dan 155.000 inwoners, ongeveer 15.000 ondernemingen en ruim 81.000 arbeidsplaatsen. Door de gunstige ligging en goede bereikbaarheid herbergt de stad veel bedrijven en organisaties die een landelijke dekking hebben, waaronder hoofdkantoren van FrieslandCampina, VolkerWessels, Royal HaskoningDHV, Nutreco, Thieme-Meulenhoff en diverse gezondheidsorganisaties. Zij profiteren van de ligging aan de A1 en A28, die zorgen voor goede bereikbaarheid vanuit alle windrichtingen, en directe treinverbindingen met steden als Amsterdam, Schiphol, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Enschede en Berlijn. Ook op de digitale snelweg is Amersfoort uitstekend bereikbaar, want de stad behoort tot de top 3 steden met de snelste internetverbinding.

Toegang tot talent
Bedrijven kiezen ook voor Amersfoort om talent aan zich te kunnen binden. Niet alleen de goede verbindingen met andere steden zorgen ervoor dat bedrijven werknemers kunnen vinden; Amersfoort heeft zelf ook een jonge, hoogopgeleide bevolking. Meer dan de helft van de inwoners is 40 jaar of jonger en liefst 49% van de beroepsbevolking is hoogopgeleid, waar dat landelijk gezien slechts 29% is. Jonge hoogopgeleiden kiezen graag voor Amersfoort vanwege de uitstekende mogelijkheden om prettig wonen en werken te combineren. Zo kwam in de afgelopen jaren Amersfoort meermaals uit de bus als beste grote gemeente (+100.000 inwoners) om in wonen in onderzoek van Weekblad Elsevier en Bureau Louter. Ook buurgemeenten als Baarn, Leusden en Nijkerk scoren in dit onderzoek zeer goed.

Betaalbaar
Daar komt nog bij dat Amersfoort één van de best betaalbare steden van Midden-Nederland is als het gaat om huur van kantoor- of bedrijfsruimte. Tegelijkertijd is de stad de laatste jaren één van de snelste groeiers als het gaat om het aantal bedrijven dat zich nieuw in de stad vestigt, waardoor de voorraad beschikbare kantoor- en bedrijfsruimtes in hoog tempo afneemt. Het is daardoor de vraag hoe lang de prijzen nog zo gunstig zullen blijven. Bij interesse in vestigen in Amersfoort kunt u daarom het best snel actie ondernemen.

+ Lees de volledige tekst

Locaties

Marktontwikkeling

Amersfoort behoort tot de best presterende en meest concurrerende regio’s van het Europese vasteland. De provincie Utrecht staat al jaren in de top van de competitiviteitranglijst van de Europese Unie.

De Europese Commissie beoordeelt hiervoor alle regio’s op 74 onderwerpen die belangrijk zijn voor de economie. Voorbeelden hiervan zijn een goede infrastructuur en veel innovatie. Mede hierdoor is Amersfoort ook voor internationale bedrijven een aantrekkelijke vestigingsplaats. Zo zijn er in Amersfoort regionale en nationale hoofdkantoren van buitenlandse bedrijven als Applied Medical, Yokogawa, Extron Electronics, Liebherr, Cerus Corporation, Trig Avionics en Dr. Oetker.

Dienstensector
Maar ook vanuit Nederland vestigen steeds meer bedrijven zich in Amersfoort. Veruit het grootste deel van de in Amersfoort gevestigde bedrijven is actief in de dienstensector. Zo zijn er veel bedrijven actief in ICT en financiële dienstverlening, maar er zijn ook bijzondere clusters van bedrijven die zich bezighouden erfgoed en geogerelateerde activiteiten. Ook zijn veel Amersfoortse bedrijven actief in de bouw of de gezondheidszorg. Door de centrale ligging en goede bereikbaarheid is Amersfoort ook een aantrekkelijke locatie voor zakelijke bijeenkomsten, zoals congressen, beurzen of vergaderingen. Ook hiervoor zijn alle benodigde faciliteiten aanwezig in Amersfoort.

Veel zelfstandigen
Een ander bijzonder kenmerk van Amersfoort is het grote aantal zelfstandigen. Bijna de helft van de in Amersfoort gevestigde bedrijven bestaat uit eenmanszaken of ZZP’ers. Deze zijn vertegenwoordigd in alle economische sectoren, waaronder ook de creatieve zakelijke dienstverlening. Mede hierdoor zijn er in Amersfoort veel netwerkverenigingen en -organisaties, waar bedrijven die zich nieuw in Amersfoort vestigen snel connecties kunnen leggen met ondernemers waarmee kan worden samengewerkt.

Werklocaties
De stad beschikt over verscheidene werklocaties met elk hun eigen karakteristieken. Zo zijn er A-locaties langs de snelwegen en bij de stations, maar ook statige kantoorvilla’s en grachtenpanden in of nabij het historische centrum. Het Amersfoort Business Team van de gemeente Amersfoort maakt u graag wegwijs in Amersfoort en kan u begeleiden bij het vinden van de meest geschikte locatie voor uw bedrijf.

+ Lees de volledige tekst

Wie is wie?

Rik Tuitert

Senior adviseur grondzaken
M: HD.Tuitert@amersfoort.nl
T: 033 – 469 47 45

Max Kruijsse

Senior adviseur vastgoedontwikkeling en beheer
M: MAA.Kruijsse@amersfoort.nl
T: 033 – 469 56 15

Camiel Wijzen

Adviseur
M: CJ.Weijzen@amersfoort.nl
T: 06 – 52 53 55 57

Hidde Bijl

Adviseur
M: H.Bijl@amersfoort.nl
T: 033 – 469 42 14

Mieke van de Beek

Adviseur
M: W.vandeBeek@amersfoort.nl
T: 06 – 52 51 30 25

Joost van Leur

Business Manager – Uw eerste aanspreekpunt
M: jjh.vanleur@amersfoort.nl
T: 06 – 55 46 57 06

Han Bruggink

Senior adviseur
M: JMGA.Bruggink@amersfoort.nl
T: 06 – 52 53 56 59

Tom Willebrandts

Senior adviseur
M: T.Willebrandts@amersfoort.nl
T: 06 – 52 53 55 83

Caroline Eekhart

Adviseur externe betrekkingen
M: ci.eekhart@amersfoort.nl
T: 06 – 51 09 22 46

 

Nieuws