Herontwikkeld Operaplein in Amersfoort opgeleverd

Het verouderde Operaplein in de wijk Schuilenburg in Amersfoort is getransformeerd en opgeleverd met nieuwe appartementen, een buurtruimte en een nieuwe Hoogvliet supermarkt.

De feestelijke viering van de vernieuwing trok veel bewoners uit de wijk. De centrale hal van het appartementengebouw wordt verrijkt met een mooie oude foto van het Operaplein zo’n 45 jaar geleden. Een cadeau van Aalberts aan de nieuwe bewoners en aan de Alliantie.

De oude winkels, woningen en speeltoestellen zijn gesloopt en hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe Hoogvliet supermarkt, een buurtruimte, met daarboven twintig sociale huurappartementen en veertig middeldure huurappartementen. Ook de inrichting van de openbare ruimte is vernieuwd.

In goede samenwerking met Blauwhoed en Steenhuis Bukman Architecten is dit plan ontwikkeld door de Alliantie Ontwikkeling. Aalberts heeft de bouw voor haar rekening genomen.

Eigen balkon

‘Er zijn huurappartementen in verschillende prijscategorieën,’ licht Joan van der Burgt, directeur de Alliantie regio Amersfoort toe. ‘De sociale huurappartementen zijn tweekamerappartementen en de middeldure huurappartementen zijn driekamerappartementen. Alle woningen hebben een eigen balkon.’

Naast de nieuwbouw van appartementen en supermarkt is ook het Operaplein opnieuw ingericht met ruimte voor circa 100 parkeerplaatsen en een groene inrichting.

‘We hebben flink ingezet op duurzaamheid,’ aldus Cor Broekhuizen, directeur bij Aalberts. ‘Onder andere met hoogwaardige isolatie. Dat geeft comfort en het bespaart energie. Dankzij een collectieve luchtwarmtepomp kunnen bewoners de temperatuur van hun woning regelen via vloerverwarming- én koeling. Ook is een groene daktuin aangelegd die niet alleen fungeert als waterbuffer maar ook hittestress voorkomt en de biodiversiteit stimuleert. De appartementen zijn voorzien van mechanische ventilatie met warmteterugwinning op basis van CO2. Bovendien is elk appartement voorzien van 2 eigen PV-panelen. De woningen zijn zelfs zo energiezuinig dat er in het voorjaar al een overschot was aan zonne-energie.’

Meedenken

Volgens het principe van ‘Starten voor de Start’ zijn omwonenden en belanghebbenden vanaf de verkenningsfase betrokken bij het planvormingsproces van het Operaplein, zowel voor het gebouw als de buitenruimte. Bewoners konden meedenken om betere plannen te maken en de situering van de hoge toren is hier een voorbeeld van.

Operaplein is de laatste ontwikkeling van Amersfoort Vernieuwt in Schuilenburg. In het programma Amersfoort Vernieuwt werken gemeente Amersfoort en de woningcorporaties de Alliantie en Portaal aan betere buurten met goede woningen.

Scroll naar boven