Almere

Over Almere

Groningen in het vizier

Mei 2015 – De snelst groeiende stad van Nederland is met ruim 195.000 inwoners nu de achtste stad van Nederland en Almere zit Groningen op de hielen. Of de gewenste bevolking van 350.000 in 2030 wordt gehaald, is niet waarschijnlijk. De recessie heeft de ontwikkeling van nieuwe woningen sterk vertraagd. Vorig jaar moest de gemeente nog € 104 mln afboeken op grondposities, maar de productie komt nu weer op stoom, met onder andere de ontwikkeling van het Homeruskwartier en Europakwartier in Almere Poort, Duin en Nobelhorst.

Ook de winkelvoorraad wordt verder uitgebreid. Onlangs startte Bun de bouw van het wijkwinkelcentrum Columbuskwartier in Almere Poort. Dura Vermeer realiseert het grootschalige Retailpark in hetzelfde stadsdeel. In het centrum heeft Citymall Almere veel te bieden, een van de vier Nederlandse winkelcentra van Unibail-Rodamco. Verschillende winkels openden daar het afgelopen jaar de deuren, waaronder G-Star, Mango en juwelier Pandora. Het conflict tussen Unibail-Rodamco en Dura Vermeer lijkt bijgelegd, nu afspraken zijn gemaakt over de branchering.

Ook de bedrijfsruimtemarkt heeft de wind weer mee. In de gemeente Almere groeide de opname van bedrijfsruimte in 2014 fors naar 58.000 m². Ten opzichte van 2013 betekent dit een groei van 62%. Het aanbod daalde met 12%. Alleen de kantorenmarkt blijft achterlopen. Die heeft een omvang van 600.000 m², waarvan de helft in het centrum en rond het centraal station. Bijna een derde van de kantoren (29%) is in aanbod, de helft al langer dan drie jaar. De problemen concentreren zich in het centrum, met het grotendeels leegstaande WTC, De Landdrost en de Eurotoren als markante voorbeelden.

Voldoende kantoorruimte voor groeigemeente

Mei 2014 – Almere heeft een voorraad kantoorruimte die voldoende lijkt voor tientallen jaren. In totaal is er 148.000 m² beschikbaar in de bestaande voorraad, terwijl de opnameniveaus de afgelopen jaren zo tussen de 10.000 en 20.000 m² kantoorruimte lagen. Een groot deel van het aanbod zit in het WTC Almere, dat op risico door de inmiddels failliete ontwikkelaar Eurocommerce gebouwd is.

Om het overaanbod in de gemeente te beperken legt Almere het initiatief vooral bij de eigenaren, maar de gemeente is daarbij bereid om bestemmingsplanwijzigingen door te voeren die andere functies mogelijk maken. Een voorbeeld is het kantoorgebouw de Hulk in Almere Haven, dat door corporatie de Alliantie getransformeerd wordt naar 27 appartementen.

Ondanks het grote aanbod kantoorruimte ziet de gemeente toch nog een markt voor nieuwe kantoorpanden. De prognose van de gemeente is dat er tot en met 2017 nog 35.000 m² aan kantoorruimte bij zou kunnen komen. Een deel hiervan kan komen in Almere Poort, waar in de Kustzone 24.000 m² kantoor ingepland staat.

Op het gebied van bedrijventerreinen verwacht de gemeente Almere dat voor 2012 de gronduitgifte op 5,5 ha uit zal komen. Voor de komende jaren is de verwachting dat deze stijgt tot gemiddeld 11,5 ha per jaar op bedrijventerreinen zoals de Stichtsekant. Op deze locatie nabij de Stichtse brug is totaal 123 ha uitgeefbaar bedrijventerrein gepland.

Almere trekt nog steeds veel nieuwe inwoners aan en groeit snel; sinds 2000 groeide de gemeente met zo’n 35%. Om verdere groei te faciliteren komen er nieuwe woningen in onder andere Almere Hout en Almere Poort.

+ Lees de volledige tekst

Locaties

Nieuws