Zwolle

 
 
Gert Engelsman Accountmanager Hessenpoort T: 038) 498 2877 M: g.engelsman@zwolle.nl. www.zwolle.nl

logo zwolleZwolle: een stad om trots op te zijn

Succesvolle ondernemers vestigen zich graag in een omgeving die succes ademt. Zwolle is als hoofdstad van Overijssel een bestuurlijk en rechterlijk centrum. Als grootste plaats in een wijde regio is het de winkelstad voor een half miljoen Nederlanders. Als centrale locatie in Noord- en Oost-Nederland telt Zwolle vele districtskantoren van overheden, zakelijke dienstverleners en internationale concerns. Door intensieve samenwerking met de Zwolse opleidingsinstituten is de innovatiekracht van het bedrijfsleven groot. De zakelijke cultuur in de stad wordt gekenmerkt door openheid, no-nonsense, positivisme, eerlijk zaken doen en bundeling van krachten.

Ambitieuze bedrijven die zich op Hessenpoort vestigen, vinden hier een goede voedingsbodem voor succes. Als u een nieuw bedrijf start, als uw organisatie moet verhuizen of als er een extra vestiging komt, dan wilt u verzekerd zijn van goed personeel. De gemeente Zwolle telt ruim 120.000 inwoners en heeft als regionaal centrum een hoge werkgelegenheidsfunctie (85.000 arbeidsplaatsen). Voor de collega´s die meeverhuizen, biedt Zwolle een heerlijke woonomgeving.

+ Lees de volledige tekst

Locaties

Marktontwikkeling

Zwolle wordt populair voor logistiek

Mei 2015 – Afgaande op de recente transacties is Zwolle een populaire vestigingsplaats voor zowel nieuwkomers als huidige vestigers. Zeker op logistiek gebied speelt zij een belangrijke rol, gezien haar gunstige ligging richting Noord-Nederland en Duitsland. De bevestiging daarvan was het besluit van Wehkamp en belegger WDP een groot distributie- en e-fulfilmentcentrum van 35.000 m² te realiseren op bedrijventerrein Hessenpoort, de belangrijkste bedrijvenlocatie van de stad. Het duurzame centrum vergt een investering van ruim € 100 mln en wordt gerealiseerd op een terrein van ruim 10 ha. WDP investeert € 25–30 mln en Wehkamp besteedt meer dan € 70 mln aan de inrichting. Het complex moet in de zomer van 2015 gereed zijn. Het wordt volgens Wehkamp-moeder RFS het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor online retail ter wereld. Het krijgt bijna 480.000 zogenoemde ‘picklocaties’, waar 468 shuttletreintjes producten kunnen oppikken. Daarnaast komen er 8000 palletlocaties en 2,5 km aan stellages voor hanggoed. In totaal kunnen er straks 4 mln artikelen worden opgeslagen.

Voorts heeft Abbott Logistics de huur van zijn vestiging in de gemeente verlengd, gaat Landal Greenparks zich in de gemeente vestigen op bijna 3000 m² en voegt Royal HaskoningDHV zijn vestigingen in Enschede, Deventer, Steenwijk en Zwolle samen tot een centrale vestiging in gebouw Meander aan de Koggelaan.

De rijksoverheid zorgt ook voor buikpijn in de Hanzestad. De gemeente zal daarom blij zijn met de samenwerkingsovereenkomst die zij met minister Blok heeft kunnen sluiten. De Rijksoverheid en de gemeente gaan nauw samenwerken om leegstand van rijkskantoren te voorkomen en nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken als deze vrijkomen. Nieuwe kantoren voor het Rijk en andere gebruikers moeten liefst vlakbij het station staan en centraal gelegen zijn.

De Belastingdienst heeft twee grotere kantoorpanden in Zwolle. Die zijn verouderd en liggen niet in de buurt van het station. Op z’n vroegst in 2016 zal de Belastingdienst verhuizen naar een andere locatie in Zwolle. De gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf zullen samenwerken om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het gebied waar de kantoren nu staan. Te denken valt aan transformatie naar woningen of culturele bestemmingen. Intussen heeft Het Rijksvastgoedbedrijf de huur van het gebouw La Grande Vitesse in Zwolle langjarig verlengd. Het gaat om 9641 m² vvo kantoorruimte en 148 parkeerplaatsen die bestemd zijn voor de IND.

Op de woningmarkt is de komst van belegger Syntrus Achmea belangrijk, die het voormalige ziekenhuisterrein Weezenlanden van de Isala-kliniek in Zwolle afgelopen april heeft aangekocht. Op deze locatie, aan de rand van de historische binnenstad, worden door Novaform op vier ha grond 231 woningen ontwikkeld en gebouwd, waaronder 90 vrije sector huurwoningen, 77 vrije sector koopwoningen en 64 sociale huurwoningen. De bouw start medio 2016. De laatste woningen worden naar verwachting in 2019 opgeleverd. Eerder verwierf Syntrus Achmea in Zwolle al woningen in onder meer de nieuwbouwwijk Stadshagen en aan de Van der Heydenstraat. In 2014 is AM gestart met de realisatie van het plan Kraanbolwerk op de voormalige Schaepmanlocatie in Zwolle.

Belangrijk voor de stad zijn de plannen voor de Spoorzone. Samen met de provincie Overijssel en partners gaat de gemeente € 100 mln investeren in de herinrichting van het stationsgebied als motor voor de verdere ontwikkeling van de Spoorzone.

Belangrijkste kantorenstad van Noord-Nederland

Mei 2014 – Sinds de eeuwwisseling is de bevolking van Zwolle met bijna 14% bovengemiddeld snel gegroeid. De stad telt nu 123.000 inwoners en is daarmee na Enschede (158.000 inwoners) de grootste stad van Overijssel qua inwoneraantal. Met een kantorenvoorraad van ruim 870.000 m² is Zwolle de belangrijkste kantoorstad van Noord-Nederland. Het aanbod ligt met 18% boven het landelijk gemiddelde.

Zwolle is de economische motor van Overijssel en een belangrijke vestigingsplaats voor bedrijven, mede omdat de stad goed te bereiken is via het spoor, over de weg en over het water. De opening van de Hanzelijn draagt hier mede aan bij, net als de nieuwe Ceintuurbaan (het noordelijke deel van de buitenring) en de verbreding van de A28. De belangrijkste locaties voor nieuwbouw zijn Spoorzone Zwolle, Voorsterpoort (kantoren en grootschalige retail), bedrijventerrein Hessenpoort en woningwijk Stadshagen. De nieuwe Ikea-vestiging op Hessenpoort zal eind 2014 de deuren openen.

+ Lees de volledige tekst

Wie is wie?

Gert Engelsman

Accountmanager Hessenpoort

T: 038) 498 2877

M: g.engelsman@zwolle.nl.

Nieuws