Zoetermeer

 
 
 
 

Over Zoetermeer

Komst Ortec bevestigt kracht ict-beleid

De opnamecijfers zijn, ook in de crisis, stabiel in de gemeente. Een grote transactie in 2012 was die van Ortec. Het ict-bedrijf besloot te verhuizen van Gouda naar een kantoor van 6255 m² aan de Houtsingel in Zoetermeer. Dat wederom een ict-bedrijf voor Zoetermeer kiest, is kenmerkend. De gemeente huisvest de Academie voor ICT & Media en richt zich dan ook specifiek op deze sector in het programma ict-stad. Naast onderwijs maken zaken als digitale infrastructuur en het gebruik van ict binnen de zorg deel uit van het programma. Sterk verbonden hiermee is de kenniseconomie, een andere belangrijke sector waarop de gemeente zich richt.

Deze sectoren kunnen echter niet voorkomen dat een groot deel van de kantoorruimte in de gemeente leegstaat. Volgens de regio Haaglanden is de leegstand in Zoetermeer maar liefst 25% en is deze daarmee een van de hoogste van Nederland. Ter vergelijking: de gemiddelde leegstand in de regio is 15%. Een van de grote projecten van de gemeente Zoetermeer, Bleizo, heeft een programma van 40.000 m² kantoorruimte. Het is maar de vraag of dit project, waarbij samengewerkt wordt met gemeente Lansingerland, gerealiseerd gaat worden, gezien de leegstand in de bestaande voorraad in Zoetermeer.

Op woongebied moet de stad vooral groeien in het gebied Oosterheem, waar uiteindelijk 9000 woningen moeten komen. Daarnaast staat er een groot wijkwinkelcentrum gepland in het gebied. Een groot deel van de woningen is inmiddels gereed, waardoor de nieuwste uitbreiding van Zoetermeer aardig vorm krijgt.

+ Lees de volledige tekst

Nieuws