Lansingerland

 
 
 
 

Over Lansingerland

Groene gemeente met ambities

De jonge gemeente Lansingerland heeft grote ambities. Hoewel de gemeente momenteel nauwelijks een rol speelt op de kantorenmarkt, en dus ook geen problemen met leegstand heeft, wil de gemeente in de gebiedsontwikkeling Bleizo een groot metrage aan kantoorruimte realiseren. Bleizo wordt samen met de gemeente Zoetermeer gerealiseerd, maar het project ondervindt veel weerstand van regiogemeentes die vooral vrezen voor de effecten van het geplande outletcenter in het gebied op hun eigen detailhandelstand. Naast winkels en kantoren komt er in Bleizo ook een bedrijvenpark. De bouw moet begin 2013 starten.

Momenteel heeft de gemeente al diverse bedrijventerreinen. Het grootste is bedrijvenpark Oudeland van totaal 120 ha. Op het bedrijventerrein net ten noorden van Rotterdam is nog 55 ha beschikbaar. Een nieuw bedrijf in de gemeente is elektronicabedrijf Rexel, dat in 2012 in Bleiswijk een distributiecentrum van circa 8000 m² opende. Naast deze bedrijventerreinen speelt de gemeente een grote rol als glastuinbouwgebied met zowel kassen als bedrijven die verder in de productieketen zitten. Lansingerland is dan ook na het Westland de tweede ‘Greenport’ van Nederland.

Sociaaleconomisch gezien is Lansingerland een gemeente met een bovengemiddeld opgeleide bevolking en een lage werkloosheid. Een verklaring hiervoor is centrale ligging van de gemeente in de zuidvleugel van de Randstad. Dit trekt veel forensen aan, die graag in het landelijke gebied wonen. De gemeente wil echter ook meer ondernemers aantrekken. Ze richt zich daarom veel op de promotie van Lansingerland als vestigingsplaats en het faciliteren van ondernemers.

+ Lees de volledige tekst

Nieuws