Amsterdam

 
 
 

Over Amsterdam

Metropoolregio zoekt woningbeleggers

Mei 2015 – Binnen het verband van de Metropoolregio Amsterdam heeft de hoofdstad er flink vaart achter gezet om binnen- en buitenlandse beleggers te interesseren voor haar woningbouwlocaties. Het realiseren van voldoende woningen in de stad en de regio is de grootste uitdaging waar wethouder Laurens Ivens voor staat. Met name in het middensegment is de behoefte groot. Een groeiend aantal beleggers en ontwikkelaars heeft de afgelopen maanden de zinnen gezet op kavels, al dan niet in combinatie met corporaties of concullega’s. Voorbeelden zijn BPD en Ymere, die in de Houthavens aan de slag zijn, Amvest, Hurks en de Alliantie in Amsterdam-Noord en AM op Zeeburgereiland. Provast gaat met Vesteda de 192 appartementen in de Amstel Tower realiseren, terwijl Amvest de 180 appartementen afneemt die Provast op de Zuidas gaat ontwikkelen. En dan zijn Syntrus Achmea en Bouwinvest al druk bezig op verschillende locaties in de stad. De wetenschap dat veel huizen binnen de ring momenteel al voor € 10.000 boven de vraagprijs van eigenaar wisselen, onderbouwt het argument dat er geen evenwicht is tussen vraag en aanbod.

Als vestigingslocatie voor bedrijven blijft Amsterdam ook populair. Op de Zuidas, met een voor ons land ongekend laag leegstandsniveau, vinden we de grootste hoeveelheid draaiende bouwkranen binnen een vierkante kilometer. Terwijl op de ene kavel de kranen weer verdwijnen omdat aan de afbouw wordt begonnen, worden ze elders weer in elkaar gezet. In totaal is hier momenteel 60.000 m² aan kantoormetrages in ontwikkeling. En dan is kavel P15 tegenover ABN Amro niet meegerekend. In juni zullen Bureau Zuidas en de gemeente bekend maken of OVG dan wel G&S hier nog eens 60.000 m² gaat ontwikkelen. Beide partijen zouden al een eindgebruiker achter de hand hebben.

Buiten de populaire Zuidas vallen andere grote kantoorlocaties vooral op doordat leegstaande kantoren getransformeerd worden in hotels of woningcomplexen voor studenten. Maar ook voor nieuwbouw van hotels is Amsterdam the place to be. De nieuw te bouwen Amstel Tower krijgt een Meininger Hotel, terwijl NH Hotel Groep het hotel bij de RAI naar een voor Amsterdamse begrippen spectaculair ontwerp van Rem Koolhaas gaat exploiteren.

Ook voor logistiek vastgoed wordt Amsterdam steeds interessanter. Met de groei van de e-commerce-omzet worden logistiek beleggers ontvankelijker voor het idee stadsdistributiecentra op te zetten aan de rand van de grote steden. De stad zelf zal daar overigens minder van profiteren dan omliggende gemeenten in het algemeen en Haarlemmermeer/Schiphol in het bijzonder.

Wat transacties betreft voeren contractverlengingen in Amsterdam de boventoon. De contractvernieuwing van de Hogeschool van Amsterdam voor het pand De Leeuwenburg met 43.000 m² is de grootste sinds 1 januari 2014. Ook de in omvang daarop volgende transacties (ACS Logistics met 28.000 m² en KPN met 23.000 m²) zijn verlengingen. De grootste nieuwe aanhuur betreft InterContinental, dat hotel Amstelkwartier aan de Spaklerweg huurt.

Andere opvallende ontwikkelingen zijn de acquisities door Union Investment van de gebouwen ITO en SOM op de Zuidas, en door Deka Immobilien van het verderop gelegen The Edge, de uitbreiding van het gebouw Atrium (eveneens op de Zuidas, met ongeveer 25.000 m²) en Boelens de Gruyter, dat gestart is met de renovatie van de voormalige torens van Het Parool en Trouw.

Transformatie succesvol bij aanpak kantorenleegstand

Mei 2014 – De gemeente Amsterdam kampt al jaren met een hoog leegstandspercentage van rond de 17%. Door nieuwe kantoorontwikkelingen binnen de gemeente en de regio zoals op de Zuidas zijn oudere kantoorlocaties leeggetrokken en kampen gebieden zoals Sloterdijk of Amstel III met hoge leegstandspercentages. Een recent voorbeeld is de verhuizing van Deloitte van de Crystal Tower in Sloterdijk naar een nieuwbouwpand op de Zuidas. De opname van kantoorruimte heeft zich inmiddels wel iets hersteld ten opzichte van het dieptepunt in 2011, maar is toch definitief op een lager niveau beland vergeleken met de topjaren 2007 en 2006.

De gemeente heeft zich dan ook ten doel gesteld de nodige kantoorruimte aan de markt te ontrekken. Dit streven is succesvol. In de jaren 2011–2013 is al circa 200.000 m² getransformeerd en naar verwachting komt hier in 2014 nog zo’n 150.000 m² bij. Vaak worden de oude kantoorgebouwen getransformeerd naar hotel of woonruimte voor studenten.

Zo werd onder meer bekend dat een voormalig ING-gebouw in Buitenveldert tot studentencomplex getransformeerd zal worden en wordt het voormalige KPN-kantoor in Amsterdam Sloterdijk herontwikkeld tot een hotel. Deze ontwikkelingen hebben er mede toe geleid dat de leegstand op de Amsterdamse kantorenmarkt iets is gedaald. Een dergelijke oplossing zal echter niet mogelijk zijn voor alle panden binnen de gemeente, aangezien gebieden zoals de Riekerpolder of Teleport niet direct studenten of toeristen zullen aantrekken.

Niet alleen kantoren worden getransformeerd. In de komende jaren wordt ook het Food Center Amsterdam vernieuwd. Het gebied van 23 ha wordt gemoderniseerd tot een levendige omgeving. Het bedrijventerrein wordt deels toegankelijk gemaakt voor publiek en er komt een woonwijk.

De gemeente richt zich ook op de havens. Zo moet hier de nieuwe Atlashaven komen en werd er medio 2012 bekend dat de Zeesluis bij IJmuiden vergroot wordt, zodat grotere schepen de Amsterdamse haven kunnen bereiken.

+ Lees de volledige tekst

Locaties

Wie is wie?

Mariolein Hoevenaar

Projectmanager Gebiedsontwikkeling Zeeburgereiland

T: 020 254 4800 – 06 20360092

M: m.hoevenaar@amsterdam.nl

Anne Ruijter

Projectmanager Stedelijke Ontwikkeling,

T: 06-83634997

M: a.ruijter@nieuwwest.amsterdam.nl

Marga Poiesz

Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer

T: 020-5693260

M: m.poiesz@zuidoost.amsterdam.nl

Els Daems

T: 06 46014871

M: e.daems@amsterdam.nl

 

Erwin Gorter

Assistent-manager Westpoort/Sloterdijkgebied

M: e.gorter@amsterdam.nl

T: 06-30444042

Ellen Nieuweboer

Gebiedsmanager Westpoort/Sloterdijkgebied

M: enieuweboer@pmb.amsterdam.nl

T: 06-21689492

Nieuws