Woongebouw BunkerToren in Eindhoven opgeleverd

RED Company, Being en Van Wijnen vieren de oplevering van de BunkerToren in Eindhoven.

De monumentale Bunker van Huig Maaskant, ook architect van de Euromast, is grondig gerenoveerd en uitgebreid met een indrukwekkende woontoren van 100 meter hoog. Jarenlang was de Bunker het bruisende centrum van het studentenleven in Eindhoven. Met de renovatie krijgt deze plek een tweede leven: de BunkerToren en het omliggende BunkerPark geven een nieuwe impuls aan de wijk en de stad.

De BunkerToren is een gezamenlijke ontwikkeling van RED Company en Being. De toren is ontworpen door Powerhouse Company. DELVA Landscape Architecture / Urbanism is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp. De uitvoering was in handen van Van Wijnen. De huurwoningen zijn in het bezit van Pensioenfonds Rail&OV.
In de toren zijn 210 huur- en koopwoningen te vinden, verdeeld over 32 verdiepingen. De woningen variëren in oppervlakte van 55 tot 310 m² en combineren ruime plattegronden met grote ramen, luxe natuurlijke materialen en een eigen buitenruimte. De gerenoveerde Bunker biedt 3000 m² aan kantoorruimte voor GoodHabitz en een openbaar Grand Café.

KnoopXL

‘De BunkerToren is het eerste baken in de groei van het gebied rondom het station,’ zegt Stijn Steenbakkers, wethouder Gebiedsontwikkeling KnoopXL en Brainport Eindhoven. ‘Ik ben blij dat we met de realisatie van de 210 woningen meer levendigheid en dynamiek toevoegen aan het gebied KnoopXL en tegelijkertijd een belangrijke eerste stap zetten in de 9000 woningen die hier broodnodig zijn.’

De Bunker van Huig Maaskant is een brutalistische klassieker met krachtige lijnen, robuuste materialen en massieve volumes. Het voormalig studentencentrum, dat in verval was geraakt, ontsnapte ternauwernood aan de sloop. De toevoeging van een woontoren maakte de zorgvuldige renovatie van de Bunker mogelijk en geeft deze historische plek een nieuwe bestemming. Het ontwerp van Powerhouse Company verenigt de woontoren en de oorspronkelijke structuur door de taal en materialiteit over te nemen.

Scroll naar boven