Woningbouw in Amsterdams Hamerkwartier onzeker na uitspraak RvS

De gemeente Amsterdam heeft te weinig rekening gehouden met veiligheidsrisico’s voor toekomstige bewoners in een nieuwbouwwijk in Amsterdam-Noord.

Dat zegt de Raad van State in een uitspraak over het bestemmingsplan die de bouw van enkele honderden, maar in tweede instantie ook enkele duizenden woningen in het Hamerkwartier onzeker maakt. Dit geldt niet alleen het eerste deelplan met 350 woningen op het voormalige Exclusiva-terrein, maar bijvoorbeeld ook het Draka-terrein, waar ontwikkelaar Provast en de Amerikaanse belegger Hines 1700 woningen hebben gepland. Ook woningcorporatie Eigen Haard, Amvest en COD zijn partijen met belangen in het gebied.

Risico’s

Het probleem is de aanwezigheid van chemische fabriek van Albemarle/Ketjen die werkt met nikkelhydroxycarbonaat. Als er daarmee iets misgaat lopen honderden omwonenden risico’s.

De fabriek staat er al sinds 1901 en begon als Ketjen. Ook na de overname door Albemarle wordt de naam weer gevoerd. Het was Ketjen die de zaak bij de RvS aanhangig maakte. Al jaren waarschuwen betrokkenen dat woningbouw in het Hamerkwartier alleen kan slagen in goed overleg. Het lijkt erop of het bedrijf een dialoog wil forceren met de gemeente, die zich volgens de RvS te weinig rekenschap geeft van de risico’s. ‘Ketjen gaat graag met de gemeente in gesprek om te komen tot een goede oplossing in het belang van Ketjen en toekomstige bewoners,’ aldus het bedrijf in de Volkskrant.  

Scroll naar boven