Wonam wint tender voor drie kavels in E-Buurt in Amsterdam Zuidoost

Wonam heeft de tender gewonnen voor de kavels 1A, 3 en 5 in de E-buurt in Amsterdam Zuidoost.

Het plan gaat uit van 338 woningen waarvan ongeveer een derde middenhuur, een derde middeldure koop en een derde vrijesectorkoop. De oppervlaktes variëren van 65 m2 tot 130 m2. De bouw start naar verwachting in 2024.

Femke Pathuis, manager Acquisitie Wonam: ‘In lijn met de diversiteit van de locatie hebben we de individuele kavels laten ontwerpen door verschillende architecten. Elk blok krijgt zo een eigen karakter. We creëren eenheid door de verbinding met de openbare ruimte leidend te laten zijn. Dat worden de plekken waar buren elkaar ontmoeten en kinderen samen spelen.’ De gebouwen worden klimaatadaptief, energieleverend en gebouwd met circulaire materialen. De ontwerpen voor de drie verschillende kavels zijn gemaakt door OZ, XVW Architectuur en Space & Matter, waarbij PD+P architecten overkoepelend betrokken is bij de co-creatie; architecten die allemaal hun hart en historie hebben in de buurt.

Als bewoners zich identificeren met hun buurt en betrokken worden bij beslissingen, heeft dat een positief effect op hun binding met de woonplek en de leefbaarheid. Barrio Lobi is als methodiek geïntroduceerd door Sabo Advies Bewonersparticipatie om in gesprek te gaan met bewoners.

Bewoners uit Amsterdam Zuidoost krijgen voorrang op de helft van nieuwbouw huur en koop. Dit zorgt ook voor doorstroming binnen Zuidoost. Het co-creatietraject leverde onder meer ook waardevolle informatie op over het versterken van de doorstroming en het verbeteren van de woonkwaliteit van de E- en G-buurt. Barrio Lobi heeft alles in zich om de potentie van deze cultureel zo rijke en hechte wijk tot verdere bloei te laten komen.

Deze tender is de grootste ontwikkeling van de E-buurt Oost. Tussen de G-flats (hoogbouw) en E-buurt (laagbouw) herrijst op het grasveld een nieuwe groene en autoluwe woonbuurt. Naast de 338 woningen die Wonam gaat ontwikkelen, worden er door Rochdale ook sociale huurwoningen ontwikkeld. Die bouw start waarschijnlijk in 2023. Het laatste woonblok, om de ontwikkeling van E-buurt Oost af te ronden, wordt ontwikkeld door een zelfbouwgroep met 15-20 woningen.

Scroll naar boven