Waarom Eindhoven voor € 29 mln ‘3x het Vondelpark’ koopt

De gemeente Eindhoven is in zijn nopjes met de opvallende aanschaf van het monumentale landgoed de Wielewaal. Wethouder Steenbekkers van Economische Zaken ziet het als een diepte-investering voor bewoners van de Brainportregio.

Eerder deze week besloot het college van B & W van Eindhoven Landgoed de Wielewaal te kopen voor een bedrag van € 29 mln. Het is volgens Stijn Steenbekkers, wethouder Economische Zaken in de lichtstad, de laatste keer ooit dat de Wielewaal van eigenaar zal wisselen, zo reageert hij via LinkedIn.

3 x het Vondelpark

‘Met 142 hectare (3x het Vondelpark) doen we namelijk een strategische diepte-investering in de toekomst van gemeente Eindhoven en blijft dit voor de lengte der jaren in bezit van de gemeente en alle Eindhovenaren’, aldus de wethouder. 

Groei Brainport economie

De aankoop draagt volgens Steenbekkers bij aan alle portefeuilles en doelstellingen van de gemeente. ‘Er is meer ruimte voor natuur en groenontwikkeling. Het versterkt het nationale en internationale vestigingsklimaat van Eindhoven. De Brainport-economie groeit snel, er komen de komende jaren meer dan 70.000 banen bij. Deze mensen willen werken op een plek waar naast drukte en reuring ook ruimte vóór ontspanning en rust. Het versterkt het belangrijke noordwest-gebied van Eindhoven (Eindhoven Airport, Brainport Industry Campus).’

Mogelijkheden voor sport en bewegen

Ook speelt de aankoop in de op de groei van het aantal woningen in Eindhoven. ‘Dat is een goede ontwikkeling, maar deze mensen zoeken ook verbinding met de rust en ruimte van een dergelijk landgoed. Die moeten op voldoende plekken kunnen sporten en bewegen. De Wielewaal geeft hier ontwikkelingsmogelijkheden voor. We behouden belangrijk historisch cultureel erfgoed voor Eindhoven. De Wielewaal is Philips, de Wielewaal is Eindhoven, de Wielewaal is onderdeel van het DNA van de stad.’

Scroll naar boven