VORM ontwikkelt 82 woningen in groene wijk Nieuwkoop

Ontwikkelaar VORM gaat 82 woningen in de nieuwe woonbuurt Vrouwenakker-West in Nieuwkoop bouwen. Het wordt een keur aan tiny houses, rijwoningen, tweekappers, rug-aan-rugwoningen, vrijstaande woningen en zorgunits.

VORM verwacht dat de verkoop medio 2024 start en dat de bouw in 2025 kan beginnen. De meeste woningen vallen binnen het sociale koop- of huursegment, 21 zijn middeldure huur- en koopwoningen. Er komt een woon-zorgcomplex van 26 woonzorgeenheden voor de verhuur aan mentaal kwetsbare ouderen zoals ouderen met dementie. Het Hart van Vrouwenakker, een ontmoetingsplaats in de wijk, vormt het hart van de buurt. Het is het winnende plan van bouwende projectontwikkelaar VORM voor de ontwikkeling van het gebied bij het Nieuwveens Jaagpad langs de Amstel.

Nieuwkoop ligt in het Groene Hart en dat is aan de plannen voor Vrouwenakker-West terug te zien. “In een karakteristieke omgeving, omgeven door riet, wilgen en gras- en kruidensoorten wordt dit de ultiem leefbare woonbuurt”, vertelt Erik Schimmel, ontwikkelmanager bij VORM. “Met de focus op betaalbaarheid, starters, natuurinclusiviteit, geluid, klimaatadaptie en verkeersveiligheid. Hart van Vrouwenakker, een ontmoetingsplaats in de wijk voor alle inwoners van Vrouwenakker speelt hierin een centrale rol.”

Sedumdaken

Bijna alle woningen krijgen volledig groene sedumdaken. De twee-onder-een-kapwoningen worden voorzien van daken van Nieuwkoops riet. VORM plaatst zes ‘BuurtBoost Optoppers’ als tiny houses in het plangebied: speciale sociale koopwoningen, volledig van hout met twee kamers, een groen dak, veranda en zonnepanelen. Elk tiny house heeft een eigen badkamer en slaapkamer.

Geluidsadaptief ontwikkelen

Geluid is één van de vier G’s -tezamen met groen, gezond en gezamenlijk- voor de buurt Vrouwenakker-West, die kampt met vliegtuiggeluid. In het ontwerp zijn duidelijke keuzes gemaakt die inzetten op geluidsadaptatie. De groene daken, de materiaalkeuzes voor de woningen en de inrichting van de buurt zorgen voor geluidsabsorptie en voorkomen geluidsreflectie.

Karakteristiek en duurzaam

De historische slagenstructuur (structuur van slootjes) was leidend in het plan en blijft behouden. Hierdoor ontstaan woonhofjes. Wandelpaden brengen de bewoners met elkaar in contact. Het gebied wordt maximaal groen en klimaatadaptief ingericht met gelegenheid om te spelen, te ontmoeten en te bewegen. Er komen natuurlijke speelplaatsen, een outdoor fitness en een jeu-de-boulesbaan.

Het plan voor Vrouwenakker is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Donker Groen, DGMR, De Essentie en Arcadis, Borgh GO, Schippers Architecten, Fivente en Vivid.

Scroll naar boven