VORM bouwt 115 woningen in duurzame buurt Utrecht

Projectontwikkelaar VORM gaat aan de slag met de bouw van 115 energieneutrale woningen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Naar verwachting worden de woningen eind 2024 opgeleverd.

De 115 woningen maken deel uit van de nieuwe duurzame buurt New Roots in Leidsche Rijn Centrum Oost. Het deelproject heeft de naam Wilg meegekregen. Het is de eerste in de reeks van in totaal vier bouwprojecten, waarvan de andere drie de namen Villa Rood, Villa Sluis en Kers dragen.

De buurt New Roots wordt ingericht met een variatie aan woningtypen, van studio’s en eengezinswoningen voor starters en doorstromers tot appartementen en een ondergrondse parkeergarage. Zeventig procent van de woningen behoort tot het betaalbare woonsegment.

WE Architecten, EVA Architecten, Paul de Ruiter Architects en ZUS tekenden het ontwerp van de duurzame buurt, die zich kenmerkt door een grote diversiteit aan gevels. Straten krijgen een stedelijke sfeer, waar landschap en architectuur samenkomen. Een collectieve binnentuin met natuurlijke speelelementen voor kinderen heeft een ontmoetingsfunctie voor bewoners.

Zeventig procent al verkocht

“De start van de bouw van woningen is altijd een heuglijk moment door het grote tekort aan woningen in onze stad”, zegt de Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening). “Maar de betaalbare, duurzame woningen van New Roots, waar ook nog veel aandacht is voor architectuur, maakt het extra bijzonder. Het zegt genoeg dat er in deze woningmarkt meer dan 70% van de woningen al zijn verkocht voor dit deelproject Wilg.”

Klimaatadaptie en biodiversiteit

Groene daken en gevels vormen samen met de tuinen een systeem van waterhuishouding, dat anticipeert op klimaatverandering. Alle woningen zijn voorzien van een collectieve Warmte-koudeopslag. In het project worden diverse buurtbatterijen toegepast, die inspelen op het gebruik van zonne-energie, om zo piekbelastingen van het net voorkomen.

Biodiversiteit krijgt een prominente plek in het plan, met diverse nestelmogelijkheden in de gevels van de woningen en een binnentuin met inheemse beplanting voor vlinders, bijen en andere insecten.

De duurzaamheid van het project resulteert in een hoge GPR-score. Deze ligt gemiddeld boven de 8,1.

Scroll naar boven