Vooroorlogs stadshart Rotterdam nieuw leven ingeblazen

Pompenburg, het gebied rondom het voormalig Station Hofplein in Rotterdam, wordt veranderd in een gebied met nieuwe woningen en verblijfsplekken.

Een ontwikkelcombinatie bestaande uit Dura Vermeer, J.P. van Eesteren en Synchroon heeft samen met de gemeente Rotterdam het plan voor de ontwikkeling van Pompenburg uitgewerkt.

Pompenburg was voor de oorlog het bruisende stadshart van Rotterdam. Met onder andere het oude stationsgebouw van de Hofpleinlijn en café Loos. Het gebied is nooit helemaal hersteld na de oorlog en heeft de uitstraling van een vergeten stuk stad. Met de ontwikkeling van Pompenburg is het de bedoeling dat daar verandering in gebracht wordt.  

Het grootste deel van het programma is bestemd voor wonen. Het plan biedt ruimte aan vier woongebouwen met torens. De hoogte van de torens varieert van 55 meter aan de kant van Stroveer tot 140 meter aan het Pompenburg. In totaal komen er tussen de 800 en 1100 huur- en koopwoningen waarvan minimaal 50% in het zogenoemde betaalbare segment. Havensteder wordt de eigenaar van de sociale huurwoningen. Onderdeel van het plan is verder 7000 m² aan bedrijfs- en kantoorruimtes voor creatieve doorgroeiers en scale-ups. Als aanvulling op het programma van de Hofbogen is er een filmhuis met horecaruimte in het plan opgenomen. 

Het is de bedoeling dat Pompenburg een duurzame en groene leefomgeving krijgt. Het plan voor de ontwikkeling van Pompenburg is een vervolg op de conceptvisie die eind 2018 is opgezet. De volgende stappen in het proces zijn het opstellen van een bestemmingsplan voor het gebied en het ontwerpen van de gebouwen.  Volgens de huidige planning kan in 2024 worden gestart met de gebouwen bij Stroveer en aan Pompenburg en in 2026 met de gebouwen aan de Heer Bokelweg.

Scroll naar boven