Voorlopig ontwerp nieuwe Centrale Bibliotheek Rotterdam goedgekeurd

Donderdag heeft de gemeenteraad de voorlopige ontwerpen en het krediet voor de vernieuwing en verbouwing van de Centrale Bibliotheek van Rotterdam goedgekeurd.

Dat betekent dat de voorzieningen voor tijdelijke huisvesting en de verbouwing officieel doorgaan. Beide ontwerpen worden nu definitief gemaakt. In het najaar van 2025 begint de verbouwing en verhuist de bibliotheek voor drie jaar naar de Librijesteeg 4, een gemeentelijk kantoorpand . Eind 2028 gaat de vernieuwde Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110 weer open. Het gehele traject kan € 160 mlijoen gaan kosten. Drie jaar geleden werd dit nog geraamd op € 90 miljoen. 

Huiskamer

Het ontwerpteam van Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem heeft als uitgangspunt voor het ontwerp de bibliotheek als huiskamer van de stad. Het gebouw blijft behouden als cultuurhistorisch icoon, maar wordt aan de binnenzijde lichter en geschikter voor ontmoetingen. Iconische kenmerken als de gele buizen, glazen waterval en het blauwe magazijn blijven behouden en worden versterkt. Aan alle zijden komen ingangen en in de kelder komt een fietsenstalling met ruimte voor circa 1500 fietsen. Ook de buitenruimte wordt opnieuw ingericht.

Om dienst te doen als tijdelijke bibliotheek wordt Librijesteeg 4 eerst omgebouwd. Deze verbouwing start volgend jaar na de zomer. In het najaar van 2028 opent de bibliotheek haar nieuwe deuren aan de Hoogstraat.

Scroll naar boven