Union Investment koopt vier woontorens in Amsterdam

De Duitse belegger Union Investment heeft een woningontwikkeling van vier woontorens in het project MIX aan het Amsterdamse Osdorpplein aangekocht.

In totaal worden er 528 woningen gerealiseerd, waarvan Union Investment er 281 heeft aangekocht, verspreid over vier torens met een totale oppervlakte van 20.274 m². De transactie omvat tevens circa 3950 m² commerciële ruimte op de begane grond en eerste verdieping en tevens een ondergrondse parkeergarage met 382 parkeerplaatsen.

Bij de aankoop zijn de gemeentelijke bibliotheek (3923 m²) en 162 sociale woningen in Toren 1 niet inbegrepen, die worden verkocht aan een woningcorporatie, en Toren 6 (85 units) zal ontwikkelaar MRP behouden.

De woningen maken deel uit van zes woontorens aan het Osdorpplein 1000 met met hoogtes van 29 tot 41 meter, op de plek van het voormalige stadskantoor van Amsterdam West. De oplevering zal plaatsvinden medio 2026.

Union Investment is haar strategische positie in de Europese woningmarkt aan het uitbreiden en heeft een groot deel van de ontwikkeling van MIX Amsterdam aangekocht voor haar open-end vastgoedfonds UniImmo: Europa. De verkoper is projectontwikkelaar MRP, die het project voor Union Investment zal blijven begeleiden.

Meer dan duizend woningen

‘Met de gedeeltelijke aankoop van het ontwikkelingsproject MIX Amsterdam breiden we onze portefeuille van woningprojecten in Amsterdam uit tot zo’n 1200 eenheden,’ aldus Martin Schellein, hoofd Investment Management Europe bij Union Investment Real Estate GmbH. ‘Daarmee zijn wij in staat om in de huidige markt van woningkrapte aanbod toe te voegen voor woningzoekenden. Tegelijkertijd zetten wij onze succesvolle samenwerking met MRP en Heddes Bouw & Ontwikkeling voort, die voor Union Investment al de AMST-ontwikkeling op het Amstelstation realiseren.’

Het project MIX Amsterdam is het vijfde project van Union Investment in de Amsterdamse woningmarkt. In 2019 verwierf de Hamburgse vastgoed-vermogensbeheerder de ontwikkeling YVI in Amsterdam-Noord, een woontoren met 176 appartementen, voor Unilmmo: Europa. In 2020 volgde de aankoop van de gemengde projecten AMST en PULSE voor de portefeuille van UniImmo: Deutschland. Vorig jaar verwierf Union Investment het woonproject Urban Villas voor UniImmo: Global.

Union Investment heeft nu in totaal al negen residentiële projecten aangekocht in drie nationale markten door heel Europa. Project MIX Amsterdam is gelegen in het hart van Amsterdam Nieuw-West en is direct gelegen bij het winkelcentrum Osdorpplein, met totaal circa 150 winkels.

Bij Sloterplas

De zes woontorens zijn ingericht rond een groen hof en gelegen aan een nieuwe gracht die recent is aangelegd door de gemeente Amsterdam. Het project is gelegen in de nabijheid van de grote recreatieplas Sloterplas.

‘MRP ontwikkelt diverse binnenstedelijke mixed-use projecten die waarde toevoegen aan de directe omgeving en de stad,’ zegt Bart Meijer, CEO MRP. ‘Na het AMST-project met 80% middenhuurwoningen bij het Amstelstation is MIX Amsterdam het tweede project dat is verkocht aan Union Investment.’ MRP hoopt de samenwerking met Union Investment voort te zetten als partner in het MIX-project en in toekomstige ontwikkelingen.

NL real estate – Knight Frank begeleidde de transactie namens koper Union Investment.

Scroll naar boven