Top-100 Vestigingslocaties: Opvallende gemeenten

Welke gemeenten vallen op in de Top-100 Vestigingslocaties?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 10 juni 2022
 

Door Annemieke Diekman en Bert Pots
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 10 juni 2022

10. Zwolle
Veel logistieke activiteit
Al tijdens de Middeleeuwen ontstonden er samenwerkingsverbanden tussen handelaren en Zwolle. De Hanzestad zag afgelopen jaar de historie herleven door tal van logistieke activiteiten.
UBS Asset Management kocht een groot distributiecentrum van ontwikkelaar Impact Vastgoed. Het DC, waarvan de bouw inmiddels is gestart, is verhuurd aan Picnic en meet 45.000 m². Vanaf november dit jaar rijden de elektrische wagentjes van de online super af en aan.
UBS Asset Management verwierf eind vorig jaar 31.500 m² aan logistiek vastgoed. Het pand was van babyvoeding- en melkpoederproducent Buisman Zwolle, dat het nu terug huurt. En begin dit jaar nam Montea een logistiek pand van 29.000 m² over van Urban Industrial, dat in gebruik is bij PostNL. Verder maakt de betaalbare kleding van C&A in het Boerenkwartier deels plaats voor 68 broodnodige stadsappartementen.

11. Roosendaal
Megadeals in hotspot West-Brabant
Roosendaal vormt het hart van logistieke hotspot West-Brabant en kan zich door de gunstige ligging ten opzichte van de havens van Rotterdam en Antwerpen verheugen in grote belangstelling van buitenlandse investeerders in logistiek vastgoed. De mogelijkheden zijn overigens niet onbeperkt; voor bedrijventerrein Borchwerf II langs de A17 komen de laatste vestigingsmogelijkheden in zicht.
Dé deal van begin 2022 was de verkoop van het voormalige Philips-terrein. In 2017 kreeg Logistics Capital Partners (LCP) het terrein in handen. Voor het complex (110.000 m² aan netto verhuurbaar oppervlak) telde de Britse vastgoedbelegger Tritax Eurobox € 144,6 mln neer. Blackstone deed in februari dit jaar met de verwerving van Dietz van het distributiecentrum van Primark (87.000 m²) aan de Wagonstraat eveneens een belangrijke aankoop.

21. Oss
Versterking medicijncluster in Oss
Binnenkort is het 100 jaar geleden dat in Oss de eerste medicijnen werden gemaakt. Van insuline en ‘de pil’ tot veel andere medicijnen. Met MSD, Aspen, Organon en Pivot Park heeft de gemeente een sterk cluster voor medicijnontwikkeling.
In maart kreeg Pivot Park er een grote nieuwe huurder bij. Acerta Pharma sloot een meerjarige huurovereenkomst voor 3335 m² research- en laboratoriumruimte in het duurzame Grizzly-gebouw op de life sciences campus.
Verder vonden er in de Brabantse gemeente verschillende transacties plaats op de markt voor bedrijfsruimte, zoals de verkoop van een bedrijfscomplex van een kleine 5600 m² aan het Ketelmeer. Ook wist Oss in november 2021 Vos Logistics Solutions binnen de gemeentegrenzen te houden met een huurverlenging voor 50.000 m².

33. Overbetuwe
Bouwgrond gewild tussen Arnhem en Nijmegen
De gemeente Overbetuwe profiteert van de toenemende dynamiek in de regio Arnhem-Nijmegen. Er is rond de plaatsen Elst en Oosterhout sprake van een groeiende vraag naar bouwgrond voor commercieel vastgoed.
Giesbers, ontwikkelaar van bedrijventerrein Park 15 (85 hectare) langs de A15 in Oosterhout, profiteert in het bijzonder van de vraag naar nieuw logistiek vastgoed. Park 15 is een van de weinige locaties in Midden- en Oost-Nederland waar grootschalige logistieke warehouses kunnen worden gebouwd. Zo opende Mantel in februari 2022 een nieuw logistiek centrum van ruim 18.000 m² op Park 15; er is opslagruimte voor meer dan 50.000 fietsen en een miljoen onderdelen.

40. Waalwijk
Tekortschietend elektriciteitsnetwerk bedreigt topregio
Waalwijk behoort onverminderd tot de logistieke topregio’s in ons land. Ook hier groeien de bomen echter niet tot in de hemel, want zonder zorgen is de voorgang in de ontwikkeling van logistiek vastgoed niet. Juist Waalwijk en omgeving is een van de plekken waar de transportcapaciteit op het elektriciteitsnetwerk beperkt is.
GLP, een van Europa’s grootste investeerders en ontwikkelaars van logistieke warehouses en distributieparken, verhuurde in 2022 ver voor oplevering zijn Grade A warehouse (36.000 m²) op Haven Business Park. Dat onderstreept volgens de verhuurder de kwaliteit van het object en de grote vraag naar logistieke ruimte in Noord-Brabant.
Eveneens op Haven Business Park verhuurde VolkerWessels Logistics Development (VWLD) zijn nieuwbouwontwikkeling Waalwijk DCII aan Coram Group.

42. Capelle aan den IJssel
Focus op vernieuwing en transformatie kantoren
In de gemeente Capelle aan den IJssel ligt de focus op de vernieuwing van de kantorenvoorraad. Verouderd vastgoed op onder meer bedrijvenpark Rivium wordt drastisch verbeterd of krijgt een heel andere toekomst. Transformatie van kantoorgebouwen levert zo een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de woningnood in de regio. Bijkomend voordeel: in Capelle aan den IJssel is voor 52% van de kantoren duidelijk wat het energielabel is.
Er is een gestage vraag naar kantoorruimte. Zo verlengde Time Equities de huurovereenkomst voor het bedrijfspand (1872 m²) aan de Fascinatio Boulevard. Het Zorgcollege gaat naar een gerenoveerd pand van 1170 m² aan Rivium Westlaan 13. Het gebouw behoort tot de Vanad Campus, die in eigendom is van Unistone Real Estate.

50. Diemen
Diemen populair onder woningzoekende expats
Diemen is een populaire uitwijkplaats voor woningzoekende Amsterdammers. Sinds 2013 zijn de woningprijzen nergens zo hard gestegen als in de gemeente Diemen, zo berekende Ortec Finance vorig jaar. Met de realisatie van Holland Park (Snippe) en Diemen-De Sniep (diverse ontwikkelaars) is een gevarieerd woningaanbod toegevoegd. Holland Park is met name populair onder expats. Met de ontwikkeling van De Sniep hebben veel gezinnen een nieuwe woning kunnen vinden.
Ontwikkelende bouwer Van Wijnen, winnaar van de eerste Re-Use Award van PropertyNL, verdiende de onderscheiding onder meer in Diemen. Zo werden op de campus Diemen Zuid 936 studentenwoningen gerealiseerd in een kantorencomplex. Sinds de transformatie zijn hier ook nog 760 nieuwbouwwoningen aan toegevoegd.

58. Wageningen
Investeren in studentenkamers
Op de verschillende vastgoedmarkten in Wageningen was weinig te beleven afgelopen jaar. Slechts voor de grote studentenpopulatie die de stad kent was er goed nieuws.
Om de studenten aan de Wageningen University & Research ook in de toekomst te kunnen huisvesten, investeert studentenhuisvester Idealis de komende tien jaar € 126 mln in nieuwbouw. De woningcorporatie verhuurt nu zo’n 5600 kamers in Wageningen en Ede.
Begin dit jaar is gestart met de bouw van 264 kamers op de Costerweg. Die bouw is lang tegengehouden door omwonenden, maar de Raad van State heeft nu groen licht gegeven. In 2021 kwamen 127 kamers op de markt in complex Churchillweg in het centrum.
Op de kantoren- en retailmarkt liep het stroef. Veel van wat momenteel te huur of te koop staat, staat dat al meer dan zes maanden.

84. Nissewaard
Woningbouw versterkt vestigingsklimaat
In de hoofdkernen van de gemeente Nissewaard, Spijkenisse en Bernisse, wordt veel geïnvesteerd in verbetering en uitbreiding van de woningvoorraad. De voormalige GGZ-locatie in Spijkenisse kan na aankoop door De Rotterdamsche Vastgoed Maatschappij een toekomst tegemoet zien als woongebied. Heijmans ontwikkelt de nieuwe wijk De Boomgaard (600 woningen) in Hellevoetsluis. Ook wordt er geïnvesteerd in wonen met zorg. Lambrane Ontwikkeling heeft in Hellevoetsluis een locatie aangekocht (3300 m²) voor een nieuw zorgcomplex.
Toerisme krijgt op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten een impuls. Landal GreenParks heeft er een nieuwe kustbestemming bij. Het gaat om Landal Zuytland bij het dorpje Simonshaven. Een bestaand vakantiepark wordt vanaf dit jaar uitgebreid met 75 nieuwbouwwoningen.

100. Culemborg
Kopers actief op bedrijfsruimtemarkt
Culemborg komt dit jaar binnen op plek 100. De Gelderse stad aan de Lek zag afgelopen periode vooral activiteit in de markt voor bedrijfsruimte.
Zo is er begin maart een groot verhuurd pand van 8445 m² met een light-industrial bestemming in andere handen overgegaan. License to Construct is nu de gelukkige eigenaar van het complex aan de Industrieweg 15/Energieweg 14.
Op de laatste dag van 2021 is het bedrijfsgebouw aan de Plantijnweg 20 in Culemborg verkocht. Voormalig huurder Butler Nederland, groothandel in tweedehands horecameubilair, is de koper. De bedrijfsruimte meet 2580 m², inclusief een klein kantoor.
Kantoorgebouw Panta Rhei aan de Godfried Bomansstraat verdwijnt van de markt. Het is volgens het Kadaster voor € 3,1 mln aangekocht door Clave Vastgoed en wordt getransformeerd in zo’n 50 appartementen.

 

Scroll naar boven