Tiental Haagse ambassade-onderkomens dreigt te verkrotten

Huize De Kempenaer van de ambassade van Saoedi-Arabië aan de Eisenhowerlaan 132 zou te koop staan, maar een vraagprijs is niet te vinden.

Een tiental ambassadebehuizingen in Den Haag is in een zodanig slechte staat dat De Vereniging Vrienden Monumentaal Erfgoed zich grote zorgen maakt. De gebruikers van de vaak monumentale panden kan het kennelijk weinig schelen hoe hun gebouw erbij staat en omdat het hier gaat om diplomaten kan niemand hen dwingen.

Al in 2021 meldde het AD dat de achterpui van De Kempenaer (1909), de ambassade van Saoedi-Arabië, was ingestort. De villa van de ambassade van Kroatië aan de Groot Hertoginnelaan 30 heet bij liefhebbers van het erfgoed al jaren het krot van Kroatië. In 2017 (!) werd het pand bij een verkiezing uitgeroepen tot Grootste Krot van het Jaar. Inmiddels zouden er plannen zijn voor een restauratie.

De homepage van de Erfgoedvrienden is er klaar mee: naming en shaming is nu het devies. Shabby embassies, the shame of diplomacy. Op de site gaan achtereenvolgens Saoedi-Arabië (tweemaal), Kroatië, Griekenland, Zuid-Afrika, Congo, Oman, Filippijnen, India, Nigeria en Egypte aan de schandpaal.

De gemeente Den Haag, maar ook de medewerkers van Buitenlandse Zaken zijn bezig met zachte hand de ambassades op andere gedachten te brengen. Saoedi-Arabië zou inmiddels om zijn en meewerken aan het renoveren van zijn panden.  

Scroll naar boven