Start bouw sociale huurwoningen aan de Amsterdamse Zuidas

Vandaag is Vorm de bouw gestart van 216 sociale huurwoningen voor starters aan de Zuidas in Amsterdam.

In woonproject Stepstone van Lieven de Key krijgen jongeren de kans om te wonen in het Kenniskwartier aan de Zuidas.

Op dit moment zijn er 2775 woningen aan de Zuidas en de komende jaren komen er zo’n 5500 woningen bij, met nieuwe voorzieningen zoals een conservatorium, een museum voor moderne kunst en de OBA Next. Stepstone is onderdeel van deze ontwikkeling.

Wethouder Marieke van Doorninck: ‘Zuidas kent iedereen als een kantorenlocatie voor bedrijven en banken, maar inmiddels is het gebied veel meer dan dat: een levendige wijk waarnaast gewerkt, ook gewoond en gerecreëerd wordt.’

De slanke, duurzame woontoren van tachtig meter hoog is ontworpen door LEVS Architecten en wordt gebouwd door Vorm Bouw. Het gebouw bestaat straks uit veel glas, omkaderd door prefab betonnen gevels in de kleuren grijs en groen. De woningen zijn maisonnettes en één- en tweekamerwoningen, hebben een grootte van 20 tot 55 m² en eigen balkons. In het gebouw komt een fietsen- en scooterstalling. Er is ruimte voor ontmoeting in de gemeenschappelijke woonkamer op de begane grond, de flexruimte op de 1ste verdieping en op het dakterras op de 23ste verdieping, waar ook kan worden gesport. Bewoners huren een woning voor een sociale huurprijs van € 418 – € 752 per maand (prijspeil 1-1-2022) en kunnen huurtoeslag aanvragen.

De aannemer, Vorm Bouw, was al in een heel vroeg stadium geselecteerd, waardoor bouwer en adviseurs intensief konden samenwerken tijdens het ontwerpproces. De constructeur, de bouwer, de bouwfysisch adviseur en de groenontwerper stemden alle aspecten goed op elkaar af. Eén van de resultaten is dat het betonnen casco en de betonnen gevels al vooraf worden gemaakt op een andere locatie. Hierdoor duurt de bouw zelf drie maanden korter en is er dus minder overlast voor de bewoners en de medewerkers van omliggende bedrijven.

De oplevering is naar verwachting in 2024 klaar. Eind 2023 worden de woningen aangeboden via WoningNet.

Scroll naar boven