Start bouw Dordthuis in Dordrecht gevierd met graffiti en schroefboorpaal

Woensdagmiddag 4 oktober is symbolisch gevierd dat de bouw van het multifunctionele Dordthuis van start is gegaan.

Het gebouw aan de Spuiboulevard wordt het nieuwe onderkomen van de gemeente Dordrecht, de Sociale Dienst Drechtsteden, de Stadsbibliotheek Dordrecht en de afdeling VVV van Dordrecht Marketing & Partners.

Ter gelegenheid van de start bouw werd een trillingvrije schroefboorpaal in de grond gebracht. Deze was van tevoren met graffiti gedecoreerd door de Dordtse kunstenaar Sammie Schakel. In 2025 staat de opening van het gebouw gepland.

‘De ontwikkeling van het Dordthuis staat symbool voor de plannen die we met de Spuiboulevard hebben: een aantrekkelijke groene toegang tot onze levendige binnenstad’, aldus wethouder Burggraaf. ‘Oude kantoren maken plaats voor dit nieuwe toonaangevende gebouw dat het hele gebied een enorme positieve impuls zal gaan geven. En door een nagenoeg energieneutraal en natuurinclusief gebouw neer te zetten, laten we zien waar we naartoe willen met onze stad.’

Winnaar

Het huis is een ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen Architects. Dit bureau won in 2020 de architectenprijsvraag. Het is zeer duurzaam ontworpen. ‘Warmte-koudeopslag in de grond, zonnepanelen op het dak en aan de gevel, alsmede de high end regelinstallatie, maken het Dordthuis extra duurzaam’, licht Vincent de Gier, directeur Van Dorp Projecten, toe. Daarnaast worden er veel producten verwerkt die later weer herbruikbaar zijn.

Hout en groene daktuin

De constructie van het gebouw bestaat voor een groot deel uit houten balken en kolommen. Daarnaast heeft het gebouw een groene daktuin die bij zware regen het water een tijdlang vasthoudt.

De schroefboorpaal is een trillingvrij alternatief voor de traditionele heipaal. In totaal worden er 726 van dit soort schroefboorpalen gebruikt.

 

Scroll naar boven