Stadsblok Tamboer II voorziet in 135 woningen in Rotterdam Crooswijk

Tamboer II bestaat uit twee deelprojecten en omvat twee supermarkten, een parkeergarage en 135 woningen rond een groene binnenhof.

Tamboer II wordt ontwikkeld naar een ontwerp van MIX architectuur. In opdracht van de Rotterdamse woningcorporatie Havensteder zijn 51 appartementen ontworpen. Het andere deelproject heet Hofkwartier en bestaat uit 84 koopappartementen met binnenhof, een parkeergarage, twee supermarkten en een inpandige expeditiestraat. Opdrachtgever hiervan is Jumbo Supermarkten en Niersman. Baljon Landschapsarchitecten ontwierp de groene binnenhof die boven de supermarkten ligt.

Leefbaarheid

Het ontwerp is een herinterpretatie van het Rotterdamse stadsblok en vergroot op verschillende manieren de leefbaarheid in de buurt. De openbare ruimte wordt veiliger en groener, er komen meer voorzieningen en het woonprogramma wordt eigentijds en inclusiever.

Door de gevellijn van de nieuwbouw aan de drukke en smalle Pijperstraat naar achteren te plaatsen, ontstaat ruimte om de straat te verbreden; fietsers worden van de trambaan gehaald en krijgen een eigen rijstrook. Verder ontstaat door de aanleg van groene geveltuinen een rijker gevelbeeld, zowel voor bewoners als voor voorbijgangers.

Gemak

Aan de westzijde komt een commerciële plint met twee supermarkten met entree aan de Crooswijkseweg. Deze nu nog ontbrekende voorzieningen zorgen voor gemak én levendigheid in de buurt.

Boven de supermarkten komen vijf woonlagen met koopappartementen rond een intieme en beschutte groene binnenhof. Dit deel met koopappartementen gaat aan de oostzijde naadloos over in het deel met sociale huurappartementen. Van deze huurwoningen zijn vier vijfkamerwoningen ontworpen voor gezinnen met een rolstoelgebonden gezinslid. Het stadsblok is een inclusieve woonomgeving die aansluit bij diverse woonbehoeften.

Scroll naar boven