Slimste 12.000 vierkante ‘quantummeters’ van Europa

House of Quantum moet op het gebied van quantumtechnologie het visitekaartje voor Europa worden. Het gebouw moet bekend komen te staan als de slimste 12.000 vierkante ‘quantummeters’ van Europa.

Het wordt gebouwd rond een ecosysteem van bedrijven, financiers en onderzoekers, die de quantumtechnologieën en de business van morgen creëren. In aanwezigheid van de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, de rector van de TU Delft, Tim van der Hagen, Quantum Delta NL-directeur Freeke Heijman en directeur van het ASR Dutch Science Park Fund, Luc Joosten, werd vandaag symbolisch het eerste bouwbord neergezet.

Het House of Quantum komt op het zuidelijk deel van de TU Delft Campus, die de grond beschikbaar heeft gesteld voor dit ambitieuze project. Het komt dichtbij de snelweg en kennisinstituten QuTech en TNO te liggen en biedt straks gedeelde tech faciliteiten en onderdak aan diverse startups, corporate (field)labs.  

Op de TU Delft campus staat al een deel van de faculteit Technische Natuurwetenschappen en is ook een nieuwe cleanroom voorzien, zodat alle quantum- en nano activiteiten straks op loopafstand van elkaar geclusterd zijn.

Quantumhoofdkwartier
Het House of Quantum zal het nationale hoofdkwartier zijn van deze quantum campus en wordt verder ontwikkeld in nauwe samenwerking met het ASR Dutch Science Park Fund, dat investeert in commercieel te exploiteren vastgoed, gelegen op Nederlandse science parks. Die samenwerking werd vandaag ook bezegeld. De bouw zal in 2024 afgerond zijn.

Het bouwen van een ‘muurloos’ ecosysteem en het laten zien van de maatschappelijke impact van quantumtechnologie zijn belangrijke pijlers van het Quantum Delta NL-programma dat begin april 615 miljoen euro ontving van het Nationale Groeifonds. In een ‘muurloos’ ecosysteem werken wetenschappers, ondernemers, studenten, financiers en bedrijven gemakkelijk samen om technologieontwikkeling en de toepassing ervan te versnellen. In het geval van quantumtechnologie is de verwachting dat deze versnelling een grote bijdrage kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld energie, voedsel en zorg.

Scroll naar boven