Scheveningse boulevard krijgt eindelijk zijn make-over

De herstructurering van de Scheveningse boulevard is onlangs gestart. De nieuwe boulevard wordt ongeveer 10 meter breder en een stuk groener.

De werkzaamheden duren naar verwachting tot de zomer van 2025. In november 2022 waren de werkzaamheden al begonnen, maar deze werden vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State stilgelegd. De nieuwe boulevard wordt verbonden door drie pleinen: bij de Beeldentuin (de overgang met de Moralesboulevard), voor het Kurhaus en op het Pierplein.

De Haagse wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling): “Scheveningen krijgt een prachtige nieuwe boulevard. Ook tijdens de werkzaamheden blijft Scheveningen gewoon open. Samen met ondernemers organiseren we de komende tijd een levendig programma in het gebied. Mensen kunnen gewoon naar de strandtenten, de boulevard en het strand komen.”

Blikvanger Kurhaus

Een blikvanger in het nieuwe ontwerp is een 30 meter brede trap recht voor het Kurhaus. De trap komt precies op de plek waar vroeger de oude pier begon: het wandelhoofd Koningin Wilhelmina. Vanaf deze trap kunnen mensen via de nieuwe boulevard naar het strand en de strandpaviljoens.

Het Kurhaus wordt een prominente plek aan de Middenboulevard. Het plein voor het Kurhaus biedt ruimte aan kleine evenementen, zoals straattheater of activiteiten van kunstenaars of muzikanten. Het Monument Leger en Vloot wordt aan de zuidkant van de trap teruggeplaatst. Dit monument staat sinds 2018 in een depot vanwege de bouw van Legoland.

Planning en uitvoering

De afgelopen tijd zagen voorbijgangers al de voorbereidende werkzaamheden ontstaan, zoals het plaatsen van bouwhekken, het aanrijden van materialen en het aanleggen van alternatieve wandelroutes. Vanaf deze week start men met de echte verbouwing van de boulevard. Het werk gaat door tot in 2025, maar al deze zomer zal de nieuwe boulevard in fases worden opgeleverd.

Om ruimte te maken voor het werk, staan de strandpaviljoens tussen De Pier en Museum ‘Beelden aan zee’ ongeveer 30 meter richting zee aan een tijdelijke boulevard. Deze tijdelijke boulevard is van beide kanten voor iedereen toegankelijk. De strandpaviljoens worden in zowel 2024 als 2025 rond 1 maart opgebouwd. In het najaar worden ze afgebroken, waarna ze in 2026 op hun definitieve locatie kunnen worden opgebouwd.

Lange aanloop

De start van de renovatie werd in 2023 stilgelegd na een landelijke uitspraak van de Raad van State over stikstof. Inmiddels zijn alle vergunningen gereed en kan er gestart worden met het vernieuwen van de boulevard.

Wethouder Van Asten: “De lange aanloop heeft veel inzet en geduld gevraagd van Scheveningse ondernemers en aannemer Heijmans. Samen met hen willen we ook van de renovatie een periode maken om positief op terug te kijken. Om daarna samen van onze nieuwe Scheveningse boulevard te kunnen genieten.”

De gemeente Den Haag wil Scheveningen verfraaien. De gehele kuststrook van Scheveningen wordt vernieuwd. Afgelopen jaren zijn het zuidelijke en noordelijke deel van de boulevard al opgeleverd. Momenteel wordt er ook hard gewerkt aan de vernieuwing van het Noordelijk Havenhoofd. In 2022 is daar een nieuwe parkeergarage opgeleverd. Ook De Pier en andere partijen maken plannen voor de toekomst.

Scroll naar boven