S-West in Eindhoven opgeleverd

In Eindhoven is S-West opgeleverd, vier gebouwen op het voormalige Philips-terrein Strijp-S.

S-West staat in het hart van Strijp-S, net ten noorden van het centrum van Eindhoven. Het plan bestaat uit vier gebouwen met een eigen karakter, op een half verdiepte parkeergarage met dektuin. Het gaat om een mixed-use plan met in totaal 728 m² commerciele ruimte, verdeeld over de gebouwen Frits en Frederik. Verder bestaan alle gebouwen (ook) uit in totaal 234 woningen. Een deel wordt momenteel verhuurd en een deel is verkocht. Orange Architects heeft gebouwen ontworpen voor MRP Development.

De 60 meter hoge toren ‘Frits’, die is vernoemd naar de iconische Frits Philips, staat aan de stedelijke Torenallee, heeft een uitkragende kop en telt 18 verdiepingen.

Tegen de toren staat het hoekblok ‘Frederik’ met ijzeren vluchttrappen en balkons.

Het derde gebouw, ‘Maria’, staat dat loodrecht op de Ir. Kalffstraat scheidt de binnentuin in twee delen.

In de oksel van het Natlab staat tot slot het kleine L-vormig bouwblok ‘Benjamin’ aan de Ir. Kalffstraat en een terugtrappend volume haaks daar op.

Op de bovenste daken zijn zonnepanelen geplaatst die samen met een collectief WKO-systeem zorgen voor een duurzaam energieconcept. De groene binnentuinen verbinden de bewoners van S-West en de omliggende monumentale panden met elkaar. De totale grootte van het project is 30.000 m² brutovloeroppervlak.

Strijp-S is de afgelopen jaren door initiatieven van woningstichting Sint Trudo en op basis van het masterplan van West 8 omgetoverd tot een nieuwe stadswijk. Oude, herbestemde Philips-gebouwen als het monumentale Natlab-gebouw, het Klokgebouw en het Anton en Gerardgebouw aan de Torenallee – lokaal bekend als ‘de Hoge Rug’ – vormen samen met de nieuwbouw het DNA van de wijk.

Fotografie: Sebastian van Damme

Scroll naar boven