Rochdale laat 260 woningen op Hembrugterrein in Zaandam

In opdracht van woningcorporatie Rochdale worden 260 sociale huurwoningen gebouwd op het Hembrugterrein in Zaandam.

De overeenkomst is gisteren getekend. Eigenaar Hembrug Zaandam verkoopt de grond aan Rochdale. De appartementen worden ‘turn key’ ontwikkeld en gebouwd door Ten Brinke. De bouw start in de loop 2024. De eerste bewoning is mogelijk vanaf 2026. 

Eigenaar van vrijwel het hele Hembrugterrein is sinds 2018 de ontwikkelcombinatie ABC Planontwikkeling LIFE NL (vertegenwoordigd door Redevco Living) en Ten Brinke. Tezamen vormen zij Hembrug Zaandam. 

Campus

De 260 sociale huurappartementen worden gerealiseerd in twee gebouwen op een campus grenzend aan het Hembrugbos, gelegen op het noordelijk deel van het Hembrugterrein. Rochdale is nauw betrokken geweest bij het uitwerken van de indeling en opzet van de gebouwen die respectievelijk 165 en 95 woningen krijgen.

De woningtypen zijn divers. Er komen studio’s voor Zaanse jongeren, 2-kamerappartementen voor starters en 3-kamerwoningen voor kleine gezinnen.

De bovenste verdiepingen van de gebouwen kijken uit over de bomen, het water richting Amsterdam en het centrum van gemeente Zaanstad.

Gebiedstransformatie

De combinatie Hembrug Zaandam transformeert het voormalige militaire industrieterrein fasegewijs tot een gemengd gebied voor wonen, werken, kunst, cultuur en natuur. De gebiedstransformatie begint in het noordelijke deel van het terrein. In totaal komen er circa twaalfhonderd nieuwe woningen op het Hembrugterrein.

De gemeente Zaanstad is eigenaar van het Hembrugbos. Een deel van de bestaande industriële panden is in bezit van particulieren.

Nico Overdevest, bestuurder bij Rochdale, is enthousiast: ‘Dat er zo veel betaalbare huurwoningen komen, op een van de mooiste en interessantste plekken aan het Noordzeekanaal, is iets waar we heel trots op zijn.’ 

 

Scroll naar boven