Provincie investeert in volgende fase herontwikkeling Dongecentrale

De Provincie Noord-Brabant investeert in de volgende ontwikkelingsfase van de Dongecentrale, de meer dan honderd jaar oude energiecentrale in het Brabantse Geertruidenberg.

Het gaat om een investering van bijna € 1,3 miljoen in kantoorgebouw, filtergebouw, de dienstwoningen en het buitenterrein. Om deze ontwikkeling ook voor BOEi, die als mede-eigenaar voor 50% mede financiert, mogelijk te maken, verstrekt de provincie tevens een lening van € 1,5 miljoen aan BOEi.

BOEi is een maatschappelijke non-profit onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed.

Eigenaren BOEi en Provincie Noord-Brabant werken sinds 2012 aan de restauratie en herbestemming van het complex aan de Donge. Met de vorig jaar door de provincie ter beschikking gestelde investeringsmiddelen (€447.000) is het kantoorgebouw op een hoger niveau getild en is het centrale gebouw herbestemd.

Door de nieuwe investering krijgen BOEi en de Provincie het kantoorgebouw (1951) verder op niveau, wordt het filtergebouw uit 1929 verhuurgereed gemaakt en worden de voormalige dienstwoningen uit 1917 gerestaureerd en verduurzaamd.

De zeven fabriekswoningen kunnen dan verhuurd worden aan startupbedrijven, ateliers of kunstenaars. Het filtergebouw leent zich goed voor een bijzondere invulling zoals een bierbrouwerij of andere horeca. In de investering zijn eveneens aanpassingen aan het buitenterrein meegenomen.

Eerder dit jaar hebben de Risk Factory en Fijnevent het centralegebouw betrokken. In het ketelhuis opende de Risk Factory een educatie- en belevingscentrum voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. Daartoe is een compleet ‘oefendorp’ in de fabriekshal gerealiseerd.

Het aangrenzende machinehuis is in gebruik genomen door Fijnevent, die er besloten congressen en evenementen organiseert.

Scroll naar boven