PROVADA Cartesius in Utrecht eerste ‘Heart of Health’ woonwijk

De nieuwe duurzame wijk Cartesius in Utrecht, waar de komende jaren 3000 woningen moeten verrijzen, wordt de eerste ‘Heart of Health’ gebiedsontwikkeling. Tijdens vastgoedbeurs Provada werd het moment officieel gevierd.

Cartesius onderschrijft de pijlers uit de internationale regiopositionering van Utrecht, the Heart of Health. Deze visie omvat een wereld waarin mensen een beter leven kunnen leiden, met meer voldoening, in een leefomgeving die hun welzijn bevordert. Cartesius Utrecht is geïnspireerd op de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones, plekken op de wereld waar mensen langer gezond en gelukkig leven.

Cartesius moet een levendige, duurzame en gezonde stadswijk worden. Er komt een gedifferentieerd en inclusief woonmilieu en een ruimtelijke omgeving waar ontmoetingen en bewegen centraal staan. Minimaal 30% van de wijk wordt groen ingericht om te verblijven en van te genieten. Daarnaast dient dit groen ook om de klimaatadaptatie en biodiversiteit van het gebied te bevorderen.

Aansluiten

In deze woonwijk zijn hard- en software leidend om een gezonde mens en een gezonde leefomgeving te faciliteren. Dit wordt met behulp van de wetenschap en door de gebiedsontwikkelaars Ballast Nedam Development en MRP vormgegeven. De resultaten worden met wetenschappelijke partners gemeten en indien mogelijk toegepast. Samen met regio Utrecht worden andere gebiedsontwikkelingen opgeroepen zich ook aan te sluiten bij de Heart of Health beweging van Utrecht.

Onno Dwars , CEO Ballast Nedam Development: “Het consortium heeft met Cartesius de toon gezet in 2017 toen we de tender wonnen met het Cartesius Concept voor Healthy Urban Living. Cartesius is niet alleen uniek voor Utrecht of Nederland maar ook daarbuiten en zal internationaal nieuwe standaarden zetten. In elk facet van de ontwikkeling passen wij de lessen toe die vanuit wetenschap onderbouwd zijn en voegen we nieuwe inzichten toe. De gezonde mix van verschillende woningen en voorzieningen zullen bijdragen aan een gezonde, duurzame en groene nieuwe stadswijk in Utrecht.”

Tweede fase

De verkoop en bouw van Nicoya, de tweede fase van de gebiedsontwikkeling Cartesius, is in het voorjaar gestart. In de tweede fase worden 770 woningen gerealiseerd waarvan 165 sociale huurwoningen. Het CAB wordt de ‘huiskamer van de wijk’ en zal onder andere bestaan uit een supermarkt met een breed biologisch assortiment, horeca en werkplekken voor creatieve bedrijven. Het Cartesius Park wordt een groene oase midden in de wijk. In de eerste fase van de wijk zijn dit voorjaar de eerste bewoners van de middenhuurwoningen in hun nieuwe woningen getrokken.

Nicoya is ontwikkeld door MRP en Ballast Nedam Development onder architectuur van Paul de Ruiter Architects, met binnentuin landschapsarchitectuur van Donker Design en het stedenbouwkundig plan is van de hand van Mecanoo. In de grootschalige gezonde gebiedsontwikkeling Cartesius in Utrecht, naast station Zuilen, komen circa 3.000 woningen variërend van sociale huur en starterswoningen tot grote appartementen en luxe stadswoningen.

De gebiedsontwikkeling van Cartesius bestaat uit verschillende fases. Fase 1 met 322 grotendeels middenhuur appartementen wordt ontwikkeld door Keystone. Fase 2-6, met ruim 2.600 woningen, wordt ontwikkeld door Ballast Nedam Development en MRP. De stadswijk moet uiteindelijk, naast 3000 woningen, uit twee parken, een basisschool, sporthal, supermarkt, horeca en diverse culturele en sportvoorzieningen gaan bestaan. De wijk wordt autoluw, met veel ruimte voor wandelaars en fietsers en slimme mobiliteitsoplossingen.

Scroll naar boven