PROVADA Achmea RE en PME tekenen voor ‘houten’ herontwikkeling

Achmea Real Estate, PME pensioenfonds en Van Omme & De Groot hebben op woensdag tijdens de Provada, de overeenkomst getekend voor de herontwikkeling van ongeveer 13.500 m² in het centrum van Roosendaal, inclusief woningen.

Bij de herontwikkeling van de voormalige V&D-locatie wordt op grote schaal gebruikgemaakt van houten materialen. De nieuwe appartementencomplexen gaan grotendeels bestaan uit CLT (Cross Laminated Timber) oftewel kruislaaghout, een innovatief houtbouwproduct. Daarmee wordt naar verwachting  een CO2- reductie van 20.300 ton per jaar bereikt. Dit is vergelijkbaar met een besparing per jaar van het elektriciteitsverbruik van ongeveer 3500 huishoudens.

De naam van de herontwikkeling, Roosenboom, is een verwijzing naar Roosendaal en het hout dat wordt gebruikt in het project. Roosenboom omvat 163 betaalbare en duurzame woningen, waaronder 44 levensloopbestendige- en 4 woon-werkwoningen, 1000 vierkante meter commerciële ruimte, een daktuin, 34 parkeerplaatsen en een fietsenstalling.

Mix van woningen

Het plan is een mix van woningen voor verschillende doelgroepen. Zo worden er kleinere woningen voor starters en werkenden gerealiseerd en aangepaste woningen voor ouderen, waarbij bewoners desgewenst zorg kunnen inkopen.

In het tweede kwartaal van 2024 start de sloop van het voormalige V&D-complex. De oplevering staat gepland in het vierde kwartaal van 2026.

Achmea Real Estate is, in opdracht van PME pensioenfonds, verantwoordelijk voor de herontwikkeling en de totstandkoming van de overeenkomst. PME ondertekende tijdens de Provada een overeenkomst met bouwer en ontwikkelaar Van Omme & De Groot uit Rotterdam, die de ontwikkeling, sloop en realisatie voor haar rekening neemt. Vorig jaar zetten PME en de gemeente Roosendaal al hun handtekeningen voor deze herontwikkeling. Het ontwerp is van architectenbureau Common Affairs uit Amsterdam.

Weg van fossiel

Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur PME pensioenfonds: ‘Wij willen als pensioenfonds een goed langetermijnrendement behalen voor onze deelnemers. Houtbouw is een grote stap vooruit. Weg van fossiel en op naar hernieuwbare grondstoffen.’

‘Houtbouw is een toekomstbestendige vastgoedbelegging’, zegt Boris van der Gijp, directeur Vastgoed bij Achmea Real Estate. ‘Bouwen met hout en andere biobased materialen draagt bij aan zowel de woning- als de klimaatopgave. Nieuwe woningen zijn al zeer energiezuinig. Nu gaat het erom om in de bouw waar mogelijk C02 op te slaan. Wat ons betreft kan die transitie niet snel genoeg gaan.’

 

Scroll naar boven