PPS-project in Eindhoven voor 249 betaalbare woningen

Ontwikkelaar Focus on TAC, ASML, het ministerie van BZK, Brainport Eindhoven, Woonbedrijf en gemeente Eindhoven realiseren samen 249 woningen in de Eindhovense binnenstad.

Op de plaats van het huidige Temporary Art Centre (TAC) komt een woongebouw met 249 woningen, TAC Living geheten, maar de circa 4800 m² creatieve en culturele broedplaats van TAC blijft gewaarborgd.

TAC Living is de eerste ontwikkeling in Eindhoven die voortvloeit uit het betaalbaar wonen-programma van ASML, na project De Springplank in Veldhoven.

Woningcorporatie Woonbedrijf wordt eigenaar en beheerder van de 249 woningen in TAC Living. Het oorspronkelijke woonprogramma is aangepast van 30% sociale huur, 50% middenhuur en 20% vrije sector huur naar 85% sociale huur en 15% middenhuur.

Brainport

ASML staat vanuit haar betaalbaar wonen-programma garant voor een verlies van maximaal € 2 mln voor het project TAC Living. Mocht er sprake zijn van een financieel meevallend resultaat, dan doneert Focus een gedeelte van de winst aan het fonds Brainport voor Elkaar. Het ministerie van BZK heeft een Woningbouwimpuls (WBI) toegekend van € 4,5 mln voor de publieke opgaven die de gemeente heeft in de totale gebiedsontwikkeling van het Emmasingelkwadrant. En een Startbouwimpuls (SBI) van € 2,5 mln euro specifiek voor de woontoren TAC Living. Deze laatste helpt om 100% van de woningen in het betaalbare segment op te leveren.

Vanuit de Regio Deal Brainport Eindhoven is eerder € 1,5 mln en vervolgens nog eens € 1,6 mln beschikbaar gesteld voor de duurzame renovatie van het Temporary Art Centre, haar ateliers en culturele broedplaats.

Emmasingelkwadrant

In het hart van Eindhoven ligt het Emmasingelkwadrant. Naast Internationale KnoopXL is dit een belangrijk ontwikkelgebied in de stad waar honderden woningen, werkplekken, creatieve ateliers en een nieuw groen stadspark worden gerealiseerd. TAC Living is een van de grote projecten die binnen deze gebiedsontwikkeling wordt uitgevoerd. Het plan omvat de renovatie en verduurzaming van het huidige Temporary Art Centre, dat behouden blijft als culturele broedplaats. Hier worden onder meer 80 ateliers, studio’s en een horecagelegenheid gehuisvest.

Naar verwachting gaat in juni 2024 de eerste schop in de grond en vindt de oplevering van TAC Living plaats in het tweede kwartaal van 2026.

Op de foto: Joep Smeets (TAC Vastgoed BV), Jos Roijmans (gemeente Eindhoven), wethouder Stijn Steenbakkers (gemeente Eindhoven), Freek Boeijen (Focus on Impact), minister Hugo de Jonge, Robert van Boldrik (VB Groep/Huybregts Relou), Lucas van Grinsven (ASML), Roy Beijnsberger (Woonbedrijf) en Nik van Nuland (Focus on Impact)

Scroll naar boven