Oude Haarlemse gevangenis omgeturnd tot studentencomplex

Waar ooit bajesklanten vertoefden, wonen nu studenten. Stichting Duwo opende in het voormalige huis van bewaring De Vest in Haarlem onlangs een studentencomplex met 82 woningen.   

Het complex bevat 76 een- en 6 tweekamerwoningen. De oppervlakte van de woningen loopt uiteen van 21 m² tot 39 m². In september 2021 is begonnen met de realisatie van de studentenwoningen, die over een eigen keuken, badkamer en toilet beschikken. Omdat De Vest een monumentaal historisch gebouw is, zijn veel details bewaard gebleven en is de historie duidelijk herkenbaar. De woningen zijn gestoffeerd en gemeubileerd en worden verhuurd via hogeschool Haarlem Campus (Haarlem Institute for Higher Education).

De Vest is een duurzaam studentencomplex. Met het behoud van het oorspronkelijke complex is het circulair. Verder werd er zo min mogelijk materiaal gebruikt. Het pand is gasloos, geïsoleerd en wordt in warm water voorzien door warmtepompen in combinatie met zonnepanelen. De klimaatinstallatie is ook aangesloten op de zonnepanelen en zorgt zowel voor warmte in de winter als voor koeling in de zomer. De woningen in het complex hebben minimaal energielabel A.

Wonen op de campus

Anneleen Lagae, voorzitter raad van bestuur DUWO: “Een historisch pand als dit transformeren, is een hele uitdaging en we hadden dit niet gekund zonder de gemeente, hogeschool Haarlem Campus en onze andere samenwerkingspartners. We hopen hiermee een fijne en betaalbare woonomgeving gecreëerd te hebben voor studenten, dichtbij hun onderwijsinstelling: een mooi voorbeeld van wonen op de campus.”

Scroll naar boven