Oogziekenhuis Rotterdam van centrum naar Noord

Na driekwart eeuw heeft het Oogziekenhuis Rotterdam besloten haar centrumlocatie aan de Schiedamse Vest te gaan verruilen voor een nieuwe plek naast de locatie van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam-Noord.  

De raad van bestuur van Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft, in afstemming met de Coöperatie Medici Oogzorg Rotterdam (CMOR), besloten tot een toekomstige huisvesting bij en samenwerking met de locatie  Franciscus Gasthuis van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Die bevindt zich sinds jaar en dag aan de Kleiweg 500 in Rotterdam-Noord. 

De maatschappelijke ontwikkelingen en de wens om beter in te kunnen spelen op de veranderende behoeften en wensen van de patiënten, vragen volgens het ziekenhuis om nieuwe huisvesting. Het Oogziekenhuis gaat zich de komende jaren nog meer richten op de meest complexe oogzorg en onderzoek. Daarnaast blijft het ziekenhuis ook de  basiszorg bieden. 

Niet meer passend

‘We willen de beste oogzorg blijven geven aan onze patiënten in een duurzame omgeving die is toegerust op de toekomstige ontwikkelingen en nog meer gericht is op samenwerking. En dat kan niet in het huidige gebouw aan de Schiedamse Vest, ook niet met zeer kostbare en ingrijpende verbouwingen.’, aldus Yvonne Koppelman, voorzitter raad van bestuur.

Tijdens de verkenningen werden door Het Oogziekenhuis met omliggende ziekenhuizen als Erasmus MC en Ikazia gesprekken gevoerd over de mogelijkheden van nieuwbouw op locatie en over de mogelijkheden tot intensivering van samenwerking. Koppelman: ‘In de afgelopen maanden hebben we zeer constructieve en plezierige gesprekken gevoerd met collega-ziekenhuizen in Rotterdam. Daaruit volgden serieuze en hele mooie opties. Het was dan ook zeker geen eenvoudige keuze.’

Gezamenlijke bouw

De toekomstige bouwontwikkelingen van Franciscus bieden extra kansen om synergie door middel van gezamenlijke bouw te stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik maken van elkaars voorzieningen, ruimtes en faciliteiten. Daarnaast is Franciscus voor Het Oogziekenhuis bekend terrein omdat reeds sinds jaren  de oogartsen van CMOR werkzaam zijn op de afdeling Oogheelkunde van Franciscus. ‘Daarnaast geeft de komst van Het Oogziekenhuis een verdere impuls aan de ontwikkeling van het gebied Groot Franciscus’, aldus Peter-Willem  van Lindenberg, lid raad van bestuur Franciscus Gasthuis & Vlietland. 

Ook op de toekomstige nieuwe locatie blijft het Oogziekenhuis Rotterdam een zelfstandig ziekenhuis waar het categorale karakter van de oogzorg geborgd blijft. De komende jaren zal het ziekenhuis haar activiteiten op de Schiedamse Vest continueren. Ondertussen wordt met Franciscus de toekomstige huisvesting als de samenwerking verder uitgewerkt. De verwachting is dat Het Oogziekenhuis niet eerder dan 2030 verhuist naar zijn nieuwe locatie.

Herbestemming huidige locatie

Voor de toekomst van het in 1948 opgeleverde pand aan de Schiedamse Vest, een gemeentelijk monument, zijn nog geen vastomlijnde plannen.  Een woordvoerder van het Oogziekenhuis vertelt tegen het Algemeen Dagblad dat de bovenste verdiepingen na verkoop van het pand mogelijk omgebouwd worden tot woningen. ‘De benedenverdieping wordt maatschappelijk, denk aan een school of een fysiotherapeut.’

Scroll naar boven