NSI boekt iets lagere winst, ziet ‘uitdagingen en onzekerheden’

De ontwikkelende beleggers NSI boekte over het eerste kwartaal een nettoverlies en zag de leegstand een fractie toenemen van 6,2% naar 6,7%.

De netto huurinkomsten lagen in het afgelopen kwartaal bijna drie procent lager dan vorig jaar. Het bedrijf ziet recente ontwikkelingen in de markt duidelijk als een omslag. Het fbi-regime staat voor het bedrijf op losse schroeven, de waarde van vastgoed heeft te lijden onder stijgende rentes en ontwikkelen is lastig in dit klimaat.

‘Gezien de veranderingen in de markt is het rondrekenen van ontwikkelingen steeds moeilijker, dus kopen is misschien goedkoper dan bouwen’, aldus CEO Bernd Stahli. Het wordt een jaar vol  ‘uitdagingen en onzekerheden’.

Een van die onzekerheden is een fbi-regime dat wordt gewijzigd. Vanaf 2025 zouden vastgoedfondsen geen beroep meer kunnen doen op de fbi-regels en meer belasting moeten betalen. Een gewijzigd ontwerp wetsvoorstel van medio maart ‘gaf aanleiding tot meer vragen dan antwoorden’, aldus Stahli.

Heel concreet heeft NSI zijn plannen voor het kantoor Alexanderhof in Rotterdam even in de ijskast gezet. Ook de herontwikkeling van het Amsterdamse kantoor Vitrum loopt vertraging op na een uitspraak van de Hoge Raad dat VvE’s voor honderd procent moeten instemmen met een herontwikkeling en niet zoals eerder aangenomen voor tachtig. Dit kan leiden tot jaren vertraging. NSI beraadt zich nu over wat het met Vitrum zal doen. Ook het Amsterdamse kantoorproject Laanderpoort voor huurder ING moet pas op de plaats maken. Bezwaren tegen een herbestemming vertragen de voortgang.

Met zoveel onzekerheden in de economie, de vastgoedmarkt en de projecten wil Stahli even wachten met het doen van uitspraken over strategie op de korte termijn. Hij komt er ‘binnen enkele maanden’ op terug.

  

Scroll naar boven