Nieuwe woonvorm Stadsveteraan voor Amsterdamse senioren in aanbouw

De bouw van seniorencomplex Stadsveteraan in het Amstelkwartier is begonnen.

Op 11 mei vierden opdrachtgever Woonzorg Nederland, gebiedsontwikkelaar AM, Heren 5 architecten, wethouder Jakob Wedemeijer en vertegenwoordigers van de toekomstige huurders de officiële bouwstart.

Stadsveteraan in het Amstelkwartier is een wooncomplex met 114 sociale huurwoningen voor vitale senioren in het Amsterdamse Amstelkwartier. Huurders wonen er zelfstandig of delen een woning met een of twee anderen, en beschikken over collectieve ruimten en gedeelde faciliteiten, zoals de kookstudio, tuinkamer en schitterende binnentuin. Volgens planning wordt het gebouw begin 2024 in gebruik genomen.

Al in een vroeg stadium zijn senioren betrokken bij de uitwerking van de plannen. In gesprekken en bijeenkomsten gaven zij hun mening over het concept, en ook in het vervolgtraject praten zij mee over het gebruik van de gedeelde faciliteiten en collectieve ruimten. Toekomstige huurders vormen een zogenoemde beheercoöperatie, waarin zij zelf bepalen en beslissen hoe en met wie zij willen wonen.

‘Zelfstandig wonen en tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om samen activiteiten te ondernemen spreekt ons erg aan,’ zegt een woordvoerder. ‘Nu kunnen we alvast invloed uitoefenen aan hoe dit eruit kan komen te zien. We vinden het daarnaast belangrijk toekomstgericht te denken en een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Bijvoorbeeld door spullen met elkaar te delen zoals gereedschap, wasmachines en deelauto’s.’

Stadsveteraan in het Amstelkwartier is de eerste realisatie van de nieuwe woonvorm Stadsveteraan, en een direct resultaat van de intentieovereenkomst Geclusterd Wonen voor Ouderen in Amsterdam, die met de gemeente is ondertekend voor het realiseren van 2.000 zelfstandige geclusterde seniorenwoningen.

In het gebouw in het Amstelkwartier komen naast zelfstandige appartementen ook 54 groepswoningen voor twee of drie personen. Die beschikken over een eigen studio, pantry en badkamer, en een gedeelde woonkamer met keuken. Sjuul Cluitmans van Heren 5 architecten: ‘Stadsveteranen kiezen bewust voor stads wonen: een compacte woning, delen van faciliteiten en elkaar een handje helpen waar het uitkomt.’

Scroll naar boven