Nieuwe kansen op woningmarkt Amsterdam Zuidoost

In Amstel III in Amsterdam Zuidoost komen 366 woningen, waarvan 130 sociale huurwoningen, 123 middeldure huur en 113 duurdere woningen. Ook komt er 20.000 m² aan grote- en kleinschalige kantoorruimte, horeca en andere stedelijke functies.

Deze ontwikkeling wordt gerealiseerd aan de Paalbergweg 1, op de plaats van het datacentrum en het parkeerhuis. Hugo van Woerden van DutchRE en stadsdeelbestuurder Dirk de Jager van de gemeente Amsterdam tekenden hiervoor woensdag een overeenkomst. De verantwoordelijke manager van DutchRE, Lennart Bouman, verwacht dat de bouw in 2024 van start gaat.

Drie torens
Op een eiland aan het Spoorpark, met zicht op het nieuwe park op de Gaasperdammertunnel, komen drie torens, waarvan twee met 2-, 3- of 4- kamer appartementen van 42 tot ongeveer 100 m² en een kantoortoren van 70 meter hoog. In de woontoren met de sociale woningen komt ook een 24-uursvoorziening met ongeveer 33 woningen voor cliënten van de GGZ die intramurale zorg nodig hebben.

Op de begane grond is er ruimte voor horeca, kleine bedrijven en sociaal-maatschappelijke en commerciële voorzieningen. De openbare ruimte is divers opgezet. Zo komt er een groen hof met zit- en speelplekken, een plein en rondom het eiland en een wandelroute langs het water. Het project is een aanvulling op de door DutchRE ontwikkelde innovatie campus Quarters voor bedrijven actief in de life sciences & health tech sector.

Kansen voor Zuidoosters
‘Met de ontwikkeling van de 253 sociale en middeldure woningen komen er veel woningen bij voor Zuidoosters. Zo kunnen zij in hun eigen buurt blijven wonen, werken en leven, dichtbij familie en vrienden,’ stelt Dirk de Jager, lid van dagelijks bestuur Zuidoost. ‘Samen met de ontwikkelaar kijken we of we afspraken kunnen maken over een voorrangsregeling voor Zuidoosters.’

Nieuw stuk stad in Amstel III
Ten zuiden van de Johan Cruijff Arena ligt Amstel III, voorheen een groot kantorengebied dat getransformeerd wordt in een gemengd stuk stad voor duizenden Amsterdammers. In totaal komen er in Zuidoost tot 2040 30.000 nieuwe woningen bij, waarvan een groot aantal in Amstel III. Zo ontstaat er met de nieuwe woon- en kantoorgebouwen een complete stadswijk waar gewoond en gewerkt wordt, inclusief scholen en andere voorzieningen, zoals sport en kinderopvang.

Scroll naar boven