Nieuwe eigenaar voor bedrijfsverzamelgebouw ‘De Titaan’

Gemeente Den Haag heeft ‘De Titaan’, een bedrijfsverzamelgebouw voor innovatieve en creatieve bedrijven in de Binckhaven, verkocht aan de Haagse Unknown Group. Komend najaar trekken de eerste huurders in het vernieuwde pand van zo’n 13.000 m2.

In 2018 besloot de gemeenteraad tot transformatie van het pand in de Binckhorst, gelegen aan de Saturnusstraat. Uit gesprekken met verschillende marktpartijen werd duidelijk dat verkopen tot een succesvoller innovatieconcept zou leiden dan exploitatie door de gemeente. Met name omdat er vanuit de markt meer kennis kan worden gedeeld, met passende ondersteuning en een groot netwerk. Daarom besloot het college vorig jaar om de Titaan te verkopen.

Door specifieke criteria op te stellen is gemeente Den Haag erin geslaagd om haar doelstellingen, zoals het maken van afspraken over betaalbare huurprijzen, te waarborgen. In het pand komen ongeveer 60 bedrijfsruimtes, met aan de voorzijde een terras. Voor de groeiende bedrijven is er kantoorruimte. Starters vinden hun plek in kleinere units en voor maakbedrijven komt er ruimte in de kelder. De Titaan wordt bijna helemaal energieneutraal, door de aansluiting op stadsverwarming en zonnepanelen op het dak.

Nieuwe eigenaar
Een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft unaniem het plan van Unknown Group gekozen als winnaar van de tender. In het plan ligt de focus op start-ups en scale-ups die werken aan duurzame innovaties op het gebied van water, voedsel, energie en klimaat. Unknown Group is opgericht door Haagse ondernemers en richt zich al langere tijd op de internationale wereld van innovatieve startende bedrijven. Wethouder Bruines: ‘Het plan van Unknown Group is een kwaliteitsimpuls voor de Binckhaven, een omgeving die zich kenmerkt door vernieuwende creatieve bedrijven die werken aan een betere wereld. Een waardevolle aanwinst voor het Haagse ondernemerschap, talent en werkgelegenheid.’

Creatieve broedplaats
De Binckhorst transformeert de komende jaren naar een gemengd woon-, werk-, en leefgebied. De Titaan ligt naast de Caballerofabriek. De omgeving kenmerkt zich als creatieve broedplaats voor innovatieve bedrijven. Wethouder Saskia Bruines: ‘Ik ben blij dat we erin zijn geslaagd om een locatie van deze omvang te realiseren. De druk op ruimte om te ondernemen is groot in Den Haag. Voor veel bedrijven is het lastig een plek te vinden in de stad. Met de Titaan komt er veel nieuwe ruimte beschikbaar voor verschillende soorten bedrijvigheid.’

Scroll naar boven