Nieuwe bestemming Aula in Wageningen

De Universiteit Wageningen heeft de monumentale aula uit 1934 overgedragen aan Boei en Van Swaay Projectontwikkeling. Het gebouw wordt een cultureel centrum met ruimte voor film, muziek, literatuur en discussie.

De Aula werd in 1935 in gebruik genomen door de toenmalige Landbouwhogeschool, als geschenk van oud-studenten. De Wageningen Universiteit besloot in 2017 het gebouw te verkopen. Eind 2019 zijn Boei en Van Swaay Projectontwikkeling met hun visie ‘het Nationale Vrijheidskwartier’ geselecteerd om De Aula en het omliggende gebied over te nemen. Daarbij werd een samenwerking gezocht met het Heerenstraat Theater. De universiteit organiseert haar plechtigheden sinds kort in een nieuw gebouw, Omnia, op de Wageningse campus.

Het Nationale Vrijheidskwartier wordt een nieuwe, groene ontmoetingsplek in Wageningen: voor bewoners en bezoekers van Wageningen, om te herdenken en vrijheid te vieren, als plek waar verleden en toekomst samenkomen, en waar de verbinding tussen Wageningen en de universiteit WUR zichtbaar is.

De restauratie en herbestemming gaat in fasen: eerst is het Groot Auditorium aan de beurt, waar in het voorjaar van 2023 al een cross-mediale cultuurzaal in gebruik genomen kan worden. Medio 2023 kan het Heerenstraat Theater in de Aula trekken met een filmtheater en  horeca. De realisatie van de overige planonderdelen volgt daarna.

Scroll naar boven