Nieuw Slotervaart krijgt dakopbouw van Roberto Meyer

Het iconische kruisgebouw van het voormalige Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam krijgt volgend jaar een dakopbouw waarvoor de befaamde architect Roberto Meyer heeft getekend. De opbouw is onderdeel van de transformatie van het pand in opdracht van Cor van Zadelhoff. 

Cor van Zadelhoff had het podium van PropertyNL tijdens de recente Provada uitgekozen voor een presentatie van de stand van zaken omtrent het voormalige Slotervaart Ziekenhuis en wat algemene trends en ontwikkelingen op de zorgmarkt. De grijze eminentie van het vastgoed, aanvankelijk getooid met een knalrood mondkapje, dat niet dat misstond bij zijn opvallend kleurrijke sneakers, greep de gelegenheid aan om zijn gehoor nog eens te waarschuwen voor het coronavirus. ‘Mensen, het is nog niet voorbij. Daarom zeg ik: liever een boks dan een hand.’

Verliefd

In 2018 ging het Slotervaart Ziekenhuis failliet, twee jaar later nam Cor van Zadelhoff het meer dan 50.000 m² grote complex over. Overigens niet nadat er heel stevige discussies met de gemeente Amsterdam overheen waren gegaan. ‘Ik word niet heel vaak verliefd. Sowieso niet op vrouwen, want ik heb er al een. Maar soms wel op een gebouw, en zeker op zo’n ontwikkeling als Slotervaart.

Rondom het voormalige Slotervaart Ziekenhuis staat een totale gebiedsontwikkeling op til. Door compacte en stevige woonblokken moet er een gemixte woon–werkwijk met veel groen, licht en ruimte ontstaan. Zadelhoff hoopt 700 woningen aan het gebied toe te voegen.

Iconisch kruisgebouw

Om in te spelen op de veranderende zorgvraag zitten er in de laagbouw van het voormalige ziekenhuis onder meer al een eerstelijnsgezondheidscentrum, een vroegdiagnostisch centrum van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en een ‘laboratorium’ met onder meer makers en kunstenaars gericht op zorginnovatie. Het iconische kruisgebouw zit midden in de renovatie. Hier moeten onder meer moderne en maatschappelijke zorgwoningen in komen. Martine Gründemann namens Zadelhoff: ‘Het Slotervaartziekenhuis is nu bijna 50 jaar oud, maar beton wordt sterker naarmate het ouder wordt. Mede daarom wilden we graag nog wat toevoegen.’ Dat wordt dus een dakopbouw naar ontwerp van Roberto Meyer, die voor 2023 gepland staat. 

Lees alles Nieuw Slotervaart en de visie van Zadelhoff op zorgvastgoed in onze Provadaspecial die u hier kunt dowloaden. 

Scroll naar boven