Nieuw kantoorpand Amsterdam Zuid opent de deuren

Het nieuwe kantoorgebouw Apollolaan 171 in Amsterdam is vandaag officieel geopend. Het pand werd in opdracht van Kroonenberg Groep ontworpen door OMA / David Gianotten.

In totaal is er 6.600m2 kantoorruimte gerealiseerd die in deelverhuur wordt aangeboden. Met potentiële huurders worden er momenteel gesprekken gevoerd.

Apollolaan 171 is ontwikkeld als een modern kantoor dat een meer open werkomgeving biedt, geïntegreerd met de omgeving. De Apollolaan is een prominente groene laan in Amsterdam Zuid, de wijk die zich laat kenmerken door een mix van historische stadsvilla’s en moderne gebouwen met zowel woon- als kantoorfuncties.

Glazen volumes

Eén zijde van Apollolaan 171 wordt gekenmerkt door glazen volumes die zijn georganiseerd met verwijzing naar een 3D Japanse legpuzzel. De volumes zijn gedimensioneerd om aan te sluiten bij de schaal van de nabijgelegen gebouwen, terwijl het glas licht binnenbrengt en het groen van de Apollolaan de kantoorinterieurs uitbreidt. Het primaire afwerkingsmateriaal voor de lobby en de hoofdcirculatiekern is groen marmer, in harmonie met het groen langs Apollolaan.

Aan de kant van de residentiële Titiaanstraat is het gebouw getrapt en bekleed met onderling verweven op maat gemaakte bakstenen, die de historische woningen in het gebied oproepen qua schaal, kleur en tactiliteit. De vorm van het gebouw heeft geleid tot meerdere terrassen, waaronder een daktuin voor gebruik door de huurders.

Apollolaan 171 staat op de behouden kelder van het oude gebouw en hergebruikt de oorspronkelijke fundering van het gebouw om verspilling te minimaliseren. Aan duurzaamheid is in het gehele project aandacht besteed. Zo zijn sedumdaken met regenwaterretentie aangebracht evenals zonnepanelen die de laadpalen voor elektrische auto’s van stroom voorzien. Tevens is het gebouw voorzien van driedubbele beglazing en een klimaatinstallatie.

Verbinden met de buurt

Lesley Bamberger, ceo Kroonenberg Groep: “Op deze prominente locatie aan de Apollolaan hebben we met elkaar een prachtig kantoorgebouw gerealiseerd, wat impact geeft aan de hele buurt. Het ontwerp is afgestemd op haar omgeving en daarmee heeft het een zeer natuurlijke inbedding. Met trots kijken wij naar deze prachtige toevoeging aan de stad.”

David Gianotten, OMA Managing Partner: “Rondom Apollolaan 171 bevindt zich een mix van boetiekkantoorgebouwen, woningen en luxe hotels. Ons voornaamste doel is om de nieuwe architectuur te verbinden met de levendige buurt door middel van vorm en materiaalgebruik, in tegenstelling tot het oorspronkelijke gebouw dat geïsoleerder was vanwege de veiligheidseisen van de bank. In ons ontwerp geven de in elkaar grijpende glazen volumes langs Apollolaan 171 het gebouw een uitnodigend karakter, terwijl de bakstenen gevel aan de residentiële Titiaanstraat de historische architectuur van Berlage oproept.”

De bouw werd gerealiseerd door JP van Eesteren, het projectmanagement was in handen van vb&t projectmanagement. Cie Architecten was verantwoordelijk voor het technisch en uitvoerend ontwerp, in samenwerking met OMA. Het ontwerpteam van OMA stond onder leiding van David Gianotten en de projectarchitecten Vincent Kersten en Michael den Otter.

Scroll naar boven