Lingotto en Blik 21 nemen Honigfabriek in Nijmegen over

Ontwikkelbedrijf Waalfront heeft de voormalige Honigfabriek aan de Waalbandijk in Nijmegen in eigendom overgedragen aan Lingotto en Blik 21.

Tussen 2014 en 2022 is het Honigcomplex aan de Waal zeer succesvol tijdelijk ingevuld door 150 creatieve ondernemers. De Honig is in korte tijd een hotspot geworden en dit is aanleiding geweest om de oudste en meest karakteristieke gebouwen te behoeden voor sloop.

De te handhaven gebouwen zullen worden gerenoveerd en door Lingotto worden ingevuld met onder meer een boutique hotel, diverse horeca, (flex)werkplekken en bijeenkomstfuncties. Blik 21 gaat een cultuurcluster realiseren met onder meer een klein theater, een podium voor live muziek, exporuimtes en galeries. Als onderdeel van het toekomstige fabriekscomplex zal een nieuwe woontoren worden toegevoegd met direct uitzicht op de Waal.

Behoud

In 2020 is Lingotto door vijf ondernemers van de tijdelijke exploitatie gevraagd om samen plannen te maken voor het behoud van de fabriek en een definitieve ontwikkeling van het gebied. Eind 2022 is hiervoor een overeenkomst gesloten met het Ontwikkelbedrijf Waalfront, een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen en BPD.

Bart Hoogwegt van Blik 21: ‘Als voormalig ondernemer van de Honig hebben wij ons altijd ingezet voor het behoud van de fabriek en zijn dan ook erg blij met deze vervolgstap. We kunnen niet wachten om ons cultuurcluster te kunnen openen, om zo een plek te creëren waar iedereen zich welkom voelt en heel cultureel Nijmegen samen komt en werkt.’

Eric-Jan de Rooij van Lingotto: ‘Het enthousiasme van de ondernemers, de betekenis van de plek voor Nijmegenaren en het karakter van de fabriek is voor ons aanleiding geweest om in dit mooie project te stappen. In de afgelopen periode is er al veel werk verzet door alle betrokken partijen, waarbij het doel altijd helder is geweest: een bruisende kern creëren binnen de nieuwe stadswijk Waalfront. Wij zijn dan ook blij dat we nu verder kunnen met de ontwikkeling.’

Gefaseerde ontwikkeling

Afgelopen jaar is meer dan 70% van de voormalige Honigfabriek gesloopt. Alleen de oudste en meest historische gebouwen zijn als een enclave overeind gebleven. Omdat de ontwikkeling de komende jaren gefaseerd zal plaatsvinden zetten een aantal creatieve ondernemers hun onderneming tijdelijk voort in deze panden. Hier kun je onder meer terecht voor een kopje koffie en lunch bij First Things First, een heerlijk diner bij de Meesterproef en een concert bij Brebl. Sinds afgelopen weekend is Boules Beach Bar geopend voor een potje beachvolleybal en een zomerse borrel.

Als eerste zal het voormalige Brebl-gebouw worden gerenoveerd. Naar verwachting zal hier einde van dit jaar mee worden gestart. De nieuwbouwtoren zal het sluitstuk zijn en in 2027 worden opgeleverd.

Scroll naar boven