KondorWessels Vastgoed neemt bezit van voormalig Pieter Baan Centrum in Utrecht

Het Pieter Baan Centrum, een voormalig psychiatrische observatiekliniek, is aangekocht door KondorWessels Vastgoed.

Het complex aan de Gansstraat werd sinds eind 2018 niet meer gebruikt als kliniek. De totale omvang van het project bedraagt circa 15.500 m² bvo. In de nieuwe plannen, waar oud- en nieuwbouw een karakteristiek geheel vormen, wordt een mix van verschillende woon- en werkfuncties gerealiseerd waaronder een bijzonder woonconcept en een broedplaats.

Er wordt een gedifferentieerd woonprogramma gerealiseerd met sociale-, midden-, en vrije sector huurwoningen, koopwoningen en een bijzonder woonconcept. In dit woonconcept kunnen kwetsbare jongeren zich stap voor stap ontwikkelen naar een zelfstandig bestaan. Ook komt er een broedplaats met expositie- en workshopruimtes, horeca en een flexibel,- en maatschappelijk programma.
Er komen in totaal zeven (semi) publieke hoven met elk een eigen functie en identiteit.  De verschillende hoven sluiten aan op de omgeving met natuur- en watergerelateerde activiteiten, maar is ook geïnspireerd op functies van buitenruimtes van een kliniek. Er is ruimte voor sport, tuinieren, rust, overdenking, spel en ontmoeting.

In de aanloop naar de verkoop heeft de gemeente Utrecht samen met het Rijksvastgoedbedrijf en het Atelier Rijksbouwmeester een Stedenbouwkundig Programma van Eisen opgesteld. Hierin zijn ambities en eisen voor de herontwikkeling vastgelegd. Het complex is vervolgens door het Rijksvastgoedbedrijf aangeboden via een openbare inschrijving met uitgebreide voorselectie. Na een positieve beoordeling door de selectiecommissie, bracht KondorWessels Vastgoed, onderdeel van VolkerWessels, het hoogste bod uit. 

Scroll naar boven