KAW ontwerpt school en energiezuinige appartementen in Rotterdam

KAW heeft een hybride gebouw ontworpen met 53 appartementen en een basisschool dat straks verrijst in het hart van Zuidwijk, Rotterdam.

Het grote stadsblok met de naam Slinge 303 krijgt een vriendelijke uitstraling door de groene baksteen, de zachte plint van hout, de grote ramen, speelse hoekjes en de glijbaan naar buiten.

De basisschool is bestemd voor Epos Onderwijs Rotterdam en is een initiatief van Stichting de Verre Bergen. Deze stichting wil Rotterdam beter en sterken maken door sociaal maatschappelijke programma’s te bedenken, steunen en uit te voeren.

Teamteaching

Het onderwijsprogramma van Het Epos wijkt iets af van de norm. Zo werken ze bijvoorbeeld met teamteaching, wat inhoudt dat er twee leerkrachten voor de klas staan. Hierdoor krijgen de leerlingen betere begeleiding en kunnen de groepen ook iets groter zijn, tot ongeveer 33 leerlingen.

Om goed aan te sluiten bij het onderwijsprogramma golden er specifieke eisen voor het ontwerp van de school. Zo dienden de lokalen dubbel zo groot te zijn en moest er in het gebouw ruimte zijn voor de bibliotheek, het kooklokaal, technieklokaal en de gymzaal.

Kindvriendelijke schaal

In het ontwerp is gekeken naar hoe het gebouw van kolossale maat naar kindvriendelijke schaal gebracht kon worden. Met steeds als primaire vraag: hoe dient deze keuze het onderwijs? Het gebruik van natuurlijke materialen als hout, gestraald beton en groen gekleurd metselwerk geven het geheel een natuurlijke, vriendelijke uitstraling. De grote ramen zorgen voor een zachte overgang tussen binnen en buiten.

Het meest zichtbaar is misschien wel de glijbaan naar buiten, maar ook de hoekjes in de gevel dragen bij aan onverwachtse spelaanleidingen en plezier. Zo heeft het gebouw toch een kleinschalige uitstraling.

Woontoren

Het gebouw bestaat uit twee rechthoekige volumes: voor de school een wat lager volume en haaks daarop een hoger rechthoek voor de woontoren met 53 appartementen. Het is ontworpen in de geest van de naoorlogse wederopbouw architectuur in een hedendaagse jas. De sculpturale massa van de school en een eenvoudige massa voor de woontoren vormen samen een sterke basis. De rastergevels uit de naoorlogse jaren zorgen voor verfijning in de gevel.

Gymzaal op de verdieping

Bij het ontwerp van de school was het een uitdaging om de grote lokalen van 110 vierkante meter en de gymzaal met kleedruimtes een goede plek te geven. Om op de begane grond ruimte te houden flexibel om te kunnen gaan met de lokalen, komt de gymzaal op de eerste verdieping.

De wijk Zuidwijk is ontstaan in de jaren vijftig met als doel arbeiders uit nabijgelegen havens te huisvesten. De woningen zijn energiezuinig en goed geïsoleerd. De acht verschillende type appartementen, met oppervlaktes variërend van circa 60 tot 108 vierkante meter zijn geschikt voor een diverse groep bewoners. Een mooie plek met betaalbare appartementen voor starters, jonge gezinnen en ouderen die graag in de wijk willen blijven.

Scroll naar boven