Intospace realiseert zelfvoorzienend DC bij Schiphol

Intospace en Joulz werken bij Schiphol Trade Park in Hoofddorp samen aan distributiecentrum waarvan de energieproductie hoger wordt dan het verbruik.

Het DC wordt gerealiseerd door logistiek vastgoedontwikkelaar Intospace en energie-infrastructuurspecialist Joulz.

Het pand, nu nog bekend als locatie AMS05, gaat zo’n 55.000 m² aan opslagruimte beslaan, met nog eens ruim 6500 m² aan tussenvloer. Daarnaast komt er zo’n 5300 m² kantoorruimte en 64 loading docks voorvrachtwagens en busjes. De eerste palen zijn eind juni de grond in gegaan. De oplevering staat gepland in begin april komend jaar. Het gebouw moet gaan voldoen aan de hoogsteduurzaamheidseisen met een Breeam-certificaat in de klasse ‘outstanding’.

Off-grid systeem
Door de fors gestegen energievraag is het elektriciteitsnet in Nederland in de afgelopen jaren als het ware dichtgeslibd. Vanwege deze zogeheten netcongestie kan de netbeheerder geen stroom leveren aan een nieuw distributiecentrum en dus hebben Intospace en Joulz een off-grid systeem ontworpen. Dankzij het ontworpen systeem, dat Joulz gaat bouwen, is Intospace in staat om het project toch op korte termijn te realiseren.

De oplossing wordt mogelijk gemaakt door bestaande technologie te combineren met een innovatief energiebeheersysteem dat productie en consumptie nauwkeurig op elkaar afstemt. Zonnepanelen zorgen voor de eigen duurzame stroomvoorziening en batterijopslag zorgt voor energiezekerheid. De jaarproductie van het gebouw met zo’n 22.000 zonnepanelen wordt ongeveer 7,6 megawattuur.

‘Concept-car’
‘Wij nemen de volledige verantwoordelijkheid voor de stroomvoorziening op ons’, zegtJoulz-directeur Jan Verheij. ‘Daarmee zijn we aanspreekpunt voor het ontwerp, de realisatie, het onderhoud, de financiering en de exploitatie van het complete off-grid energiesysteem.’ Het systeem wordt qua leveringszekerheid betrouwbaarder dan een energiesysteem dat wel netstroom verbruikt. Batterijen kunnen worden ingezet om energie op te slaan en gaan helpen met balanceren van de lokale vraag en het lokale aanbod. Met een slim energiemanagementsysteem wordt het verbruik geoptimaliseerd en wordt samenwerking in een lokaal virtueel energienetwerk mogelijk gemaakt. In periodes met weinig zonneschijn wordt de stroomproductie aangevuld door gasgeneratoren.

‘Met de zonnepanelen op het distributiecentrum leveren we een positieve bijdrage aan de energietransitie’, aldus Tim Beckmann, ceo van Intospace. ‘Met de off-grid oplossing van dit project leren we hoe het energiesysteem van de toekomst eruit komt te zien en geven we invulling aan onze duurzaamheidsstrategie. In de toekomst zullen we heel anders en veel slimmer moeten omgaan met de energievoorziening van logistiek vastgoed, en we zien project AMS05 als een soort ‘concept-car’ van deze nieuwe richting.’

Over Intospace
Intospace is een nieuwe onderneming waarin alle logistieke vastgoedactiviteiten van Somerset Capital Partners zijn ondergebracht. Intospace start met een orderportefeuille van ruim € 1,5 mrd.

Scroll naar boven