Houtbouwwoningen Hof van Duurzaamheid in Amersfoort opgeleverd

Patrizia heeft een met CLT gebouwde woonwijk opgeleverd in Amersfoort.

CLT (cross laminated timber) is zeer duurzaam, biedt betere isolatie, is relatief sterker en lichter dan bakstenen en beton, en vermindert de bouwtijd en kosten aanzienlijk.

Vastgoedbelegger Patrizia heeft nu een wijk bestaande uit 40 eengezinswoningen en zeven stadsvilla’s van CLT in Amersfoort opgeleverd. De wijk, waarin € 40 miljoen is geïnvesteerd, omvat ook 63 appartementen van conventionele materialen, zodat de duurzaamheidsprestaties van de twee meetbaar en vergelijkbaar zijn.

Hans Vermeeren, Head of Asset Management bij Patrizia Netherlands: ‘Grootschalige toepassing van CLT zorgt voor veel minder uitstoot tijdens de bouw vergeleken met conventionele materialen, waar over het algemeen grote hoeveelheden energie nodig zijn. Het verwarmen en koelen van gebouwen is ook veel duurzamer. Helemaal hoe we het in dit project doen, in combinatie met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Hiermee is het project 100% gasvrij.’

De vastgoedsector draagt naar schatting 40% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, zowel bij de bouw als bij verwarming en koeling. Koop- en huurwoningen zijn ongeveer 25% van het totaal. Zo produceert de woningbouwsector in de VS meer broeikasgassen dan de Duitse en Braziliaanse economie samen. Het gebruik van CLT in de ontwikkeling van het Hof van Duurzaamheid in Amersfoort compenseerde bijna 1,68 miljoen kg koolstofuitstoot, wat overeenkomt met vier miljoen kilometer gereden met een auto.

Emile Poort, Country Head van Patrizia Nederland: ‘Door het gebruik van CLT kunnen we ongeveer 30% bouwtijd besparen. Dit betekent dat woningbouwprojecten in een veel sneller tempo kunnen worden gebouwd en opgeleverd. Zo kom je tegemoet aan de woningcrisis en de stijgende vraag in Nederland.’

 

Scroll naar boven